50 de militari români vor instrui forţele de securitate irakiene
50 de militari români se alătură în acest an coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite împotriva ISIS.
Articol de Radiojurnal, 16 Februarie 2016, 06:40
50 de militari români se alătură în acest an coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite împotriva grupării teroriste autointitulate Statul Islamic din Irak şi Levant.
Gruparea teroristă este cunoscută şi sub acronimele ISIS şi Daesh.
Militarii români vor oferi consiliere şi instruire forţelor de securitate irakiene în lupta împotriva organizaţiei jihadiste.
Solicitarea adresată Parlamentului de preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost susţinută de toate grupurile parlamentare.
România trebuie să-şi consolideze statutul de furnizor de securitate prin măsuri de politică externă şi prin participare la misiuni în teatrele de operaţii - a afirmat deputatul PNL Radu Surugiu.
"Considerăm că problema Statului Islamic trebuie rezolvată la sursă, iar acest lucru nu se poate face altfel decât prin întărirea capacităţilor militare ale statului irakian. PNL consideră că România - şi Armata României - este pregătită să participe la această misiune şi să continuăm bunul mers şi buna reputaţie pe care forţele noastre o au în afara ţării", a declarat Radu Surugiu.
Militarii români nu se află la prima experienţă în teatrul de operaţii din Irak, a subliniat deputatul PSD Mircea Duşa, fost ministru al apărării.
"Militarii români au mai participat la misiuni în Irak, în perioada 2003-2009. Suntem convinşi că şi prin această participare a noastră alături de coaliţia internaţională de luptă împotriva Statului Islamic şi de această dată militarii români îşi vor face datoria", a spus Mircea Duşa.
Potrivit documentului adoptat de Parlament, resursele financiare pentru participarea României la misiunea din Irak vor fi asigurate prin suplimentarea bugetului alocat Ministerului Apărării Naţionale.
Anterior, documentul a fost aprobat şi de CSAT.
Tot mai multe state europene membre NATO se alătură luptei împotriva ISIS.
Până în prezent, Alianţa Nord-Atlantică a evitat să se implice ca organizaţie în lupta împotriva grupării teroriste.
Recent, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, anunţa că Washingtonul a solicitat sprijinul Alianţei cu două avioane de supraveghere de tip AWACS.
Cererea este analizată, iar o decizie urmează să fie luată de toţi cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a precizat Jens Stoltenberg.
Armata României participă în prezent cu peste 700 de militari la misiunile Alianţei Nord-Atlantice, ale UE şi ale ONU.
Dintre aceştia, aproximativ 600 sunt dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, cea mai importantă misiune NATO.
"Resolute Support" a debutat la începutul anului trecut, după încheierea misiunii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, coordonată de Alianţa Nord-Atlantică în Afganistan.