47 de oameni au murit în acest sezon rece din cauza gripei
Ministerul Sănătăţii ar putea anunţa marţi sau miercuri dacă sunt întrunite condiţiile pentru a declara epidemie de gripă în ţară.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Ianuarie 2019, 07:52
Ministerul Sănătăţii ar putea anunţa marţi sau miercuri dacă sunt întrunite condiţiile pentru a declara epidemie de gripă în ţară.
47 de oameni au murit în acest sezon rece, din cauza acestei boli.
Reporter Nicoleta Stoian: "Potrivit ministrului sănătăţii, Sorina Pintea, pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate.
Acest moment este foarte aproape, consideră preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, invitat la emisiunea "Servicul de noapte": "Probabil că discutăm despre o epidemie de gripă.
Creşterile rapide înregistrate în ultimele două-trei săptămâni, am ajuns de la 10 % dintre testele pentru gripă pozitive la 60 %, toate aceste elemente ne îndreptăţesc să credem că ne îndreptăm către o epidemie."
Ieri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a confirmat încă opt decese din cauza gripei, numărul total al victimelor ajungând astfel la 47.
Nici unul dintre cei care au murit nu era vaccinat antigripal.
Cei mai mulţi aveau şi alte afecţiuni, dar sunt şi cazuri în care nu se cunoşteau şi alte boli asociate.
Medicii spun că o caracteristică a virusului de tip A, care circulă în acest sezon, este să atace persoanele cu imunitate bună.
Şeful Grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra, a precizat că un astfel de fenomen a fost întâlnit pentru prima oară în timpul pandemiei de gripă din 2009 cu virusul AH1N1.
El a adăugat că în acest context, se recomandă evitarea suplimentelor alimentare de întărire a imunităţii în cazul persoanelor sănătoase.
Gindrovel Dumitra: "Creşterea imunităţii nu înseamnă neapărat bine, poate să însemne şi rău şi acest fapt se întâmplă la aceste persoane care sunt imunocompetente, adică au un sistem foarte bun de a răspunde la agentul patogen, când reacţionează exagerat."
În cazul apariţiei simptomelor care sugerează gripa se recomandă consult la medicul de familie, izolarea la domiciliu şi o igienă adecvată.
De asemenea, vaccinarea reprezintă cea mai bună metodă de prevenţie - spun specialiştii."