46 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977
Se împlinesc, astăzi, 46 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977. Seismul a fost foarte puternic, cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter şi o durată de aproximativ 56 de secunde. Peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa atunci, cele mai multe victime fiind în capitală.
Articol de Gabriel Sava, 04 Martie 2023, 08:47
Cutremurul din 1977 a avut epicentrul în zona Vrancea, cea mai activă din ţară chiar şi în prezent. Însă, recentele seisme din zona Olteniei, în care astfel de fenomene sunt foarte rare, au determinat autorităţile să înceapă o campanie de evaluare a clădirilor în care funcţionează şcoli şi spitale pentru a vedea dacă sunt vulnerabile la cutremur. Acolo unde va fi cazul, acestea vor fi reabilitate după ce vor fi găsite şi sursele de finanţare. În acest sens, ministerul Dezvoltării a semnat, ieri, mai multe contracte pentru consolidarea seismică în valoare de peste 200 de milioane de lei, bani din PNRR.
Pentru a determina care sunt unitățile de învățământ, dar și cele spitalicești cu probleme, primăriile au fost solicitate să pună la dispoziție documente pentru a putea determina riscul seismic. Mai mult, prefectul de Vrancea Nicușor Halici a solicitat ca instituțiile să desemneze un responsabil care să urmărească comportarea în exploatare a clădirilor.
Nicușor Halici: Am început să vedem ce s-a întâmplat în ultima perioadă și ce au făcut sau cât au implementat autoritățile locale raportat la aceste clădiri de grad seismic sau de risc seismic I sau II.
Reporter: Cristian Prescornițoiu, inspector șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Vrancea.
Cristian Prescornițoiu: O adresă, în acest sens, a plecat către uat-uri prin care le solicităm, deocamdată, o inventariere a clădirilor de învățământ și spitalicești, cu prioritate a celor construite înainte de 1978.
Vrancea este principala zonă seismică a țării și cea care a generat, de-a lungul timpului, cele mai multe cutremure de peste 6 grade, pe scara Richter.
În București, primele evaluări vizuale rapide ale imobilelor în vederea consolidării ar urma să înceapă până în septembrie. Printre clădirile care vor avea prioritate se numără blocurile cu cel puțin trei etaje construite înainte de 1968, precum și construcțiile unde funcționează unități de învățământ sau medicale.
Banca Mondială estimează că în Capitală sunt 20.000 de clădiri vulnerabile la cutremur, iar municipalitatea a încheiat contracte de 50 de milioane de euro pentru consolidarea unora dintre ele prin PNRR.