30 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov
Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a vorbit la "Apel Matinal" despre motivele pentru care oamenii au ieşit în stradă.
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2017, 09:37
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov, când angajaţii de la fosta uzină "Steagul Roşu" au protestat faţă de conducere şi au scandat lozinci împotriva lui Nicolae Ceauşescu.
Parchetul General a anunţat că procurorii militari îi cercetează pentru infracţiuni contra umanităţii pe cei care au acţionat represiv şi sistematic împotriva manifestanţilor din 15 noiembrie 1987.
De asemenea, s-au făcut investigaţii în vederea identificării lucrătorilor din miliţie şi securitate care au întocmit actele de urmărire penală împotriva protestatarilor.
Preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, a vorbit la "Apel Matinal", de la Radio România Actualităţi, despre motivele pentru care oamenii au ieşit în stradă acum 30 de ani:
Radu Preda: Situaţia economică în care se afla România, modul în care partidul încerca să îmbine şi partea de economii clasice pentru a se plăti datoria externă şi pe de altă parte, să menţină şi producţia, se va dovedi iluzoriu. Aşa se face că în zi de salariu, mii de oameni de pe o platformă industrială atât de importantă precum era Braşov aveau să se trezească cu salariile înjumătăţite, deci de pe o zi pe alta, fără niciun fel de explicaţie. De aceea, primele revendicări au şi un caracter social, care însă se vor transforma rapid în revendicări politice. S-au aplicat torturi. Noi ştim astăzi că Securitatea a fost bestială. S-a propus la un moment dat chiar executarea celor care ar fi aprins flacăra revoltei. Braşovul a fost o prefaţă a ceea ce avea să se întâmple la Timişoara şi după aceea, la Bucureşti, peste doi ani.