3 mai- Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Raportul Active Watch privind situaţia libertăţii de exprimare în România pentru perioada 2015-2016
Articol de Radiojurnal, 04 Mai 2016, 00:26
Organizaţia Active Watch - care militează pentru comunicarea liberă în interes public - a lansat ieri, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, raportul anual privind situaţia libertăţii de exprimare în România pentru perioada 2015-2016.
În document se arată că Justiţia a reuşit să scoată la iveală metode prin care mass-media au fost aservite în ultimii ani mediului politic, prin mecanisme corupte de finanţare, controlarea agendei publice cu ajutorul celor mai puternice instituţii de presă, folosirea presei pentru şantaj sau implicarea ei în acte de corupţie la cel mai înalt nivel.
Raportul aminteşte de criza prelungită de la TVR şi recomandă mediului politic să modifice legea de funcţionare a SRR şi SRTV pentru a evita repetarea dezastrului de la Televiziunea Publică, să nu numească în funcţii de conducere persoane care au colaborat cu Securitatea, care au CV politic sau care sunt susceptibile de a fi în situaţii de incompatibilitate, precum şi să renunţe la pornirile autoritare de a controla instituţiile publice de media.
O democraţie fără o presă liberă nu poate fi una autentică, a scris preşedintele Klaus Johannis în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Aceasta este un prilej de reflecţie asupra rolului important pe care îl are mass-media în societate, a mai spus şeful statului. La rândul său, pe aceeaşi reţea de socializare, premierul Dacian Cioloş a exprimat ieri recunoştinţa şi susţinerea pentru jurnaliştii care îşi fac meseria cu onestitate, curaj şi motivaţie pentru reflectarea adevărului.
Adunarea Generală a ONU a hotărât ca data de 3 mai să marcheze Ziua Mondială a Libertăţii Presei deoarece la 3 mai 1991 se semna în Africa de Sud "Declaraţia de la Windhoek", document care sublinia că "o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice".