28 de ani de la tragedia navală Mogoşoaia
Nava Mogoşoaia s-a scufundat pe 10 septembrie 1989, fiind înregistrate 240 de victime, majoritatea familii din Galaţi şi satul tulcean Grindu (fost Pisica).
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Septembrie 2017, 12:23
Astăzi, în Port Bazinul Nou din Galaţi, în dreptul milei marine 79, câteva zeci de gălăţeni au asistat la comemorarea a 28 de ani de la tragedia navală Mogoşoaia.
Pe 10 septembrie 1989, la ora 8.20, nava de pasageri Mogoşoaia, care efectua curse regulate pe Dunăre, de la Galaţi în localitatea tulceană Grindu, a fost lovită de un convoi de barje bulgăresc.
În urma coliziunii, nava Mogoşoaia s-a scufundat, fiind înregistrate 240 de victime, majoritatea familii din Galaţi şi satul tulcean Grindu (fost Pisica).
În urma anchetei, a fost găsit unic vinovat de tragedie comandantul împingătorului bulgăresc "Petar Karamincev", Gheorghi Petrov Anghelovschi. Acesta a fost arestat prevenitiv 30 de zile in România, după care a fost eliberat si a plecat in Bulgaria. Ulterior, instanţa din România l-a condamnat in lipsă la 10 ani de inchisaoare, pedeapsa pe care acesta nu a efectuat-o niciodata.
În dreptul milei marine 79, acolo unde s-a petrecut tragedia, a fost edificat un monument în memoria celor 240 de victime, monument realizat de Petrache Boşneagă, fost şef mecanic fluvial, cel care, an de an, organizează slujbe de pomenire.
Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, alături de care s-au aflat rudele victimelor, de la an la an mai puţine, fiind vorba în special de persoane în vârstă, părinţi care şi-au pierdut copiii în urmă cu 28 de ani.