25 octombrie, Ziua Armatei Române
Este Ziua Armatei Române, eveniment marcat prin numeroase manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care se află militarii români.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Octombrie 2024, 15:05
Este Ziua Armatei Române, eveniment marcat prin numeroase manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care se află militarii români. În Bucureşti ceremoniile au avut loc la Mormântul Ostaşului Necunoscut, unde au participat împreună preşedintele Klaus Iohannis, şeful Senatului, Nicolae Ciucă, şi premierul Marcel Ciolacu. Şeful statului a transmis că armata trebuie să beneficieze în continuare de fonduri substanţiale, considerabil peste 2% din Produsul Intern Brut.
Oana Bâlă a urmărit discursurile din Parcul Carol şi are detalii: ”Preşedintele Klaus Iohannis a amintit în discursul său că în ultimii ani au avut loc progrese semnificative la nivelul armatei României, în special în ceea ce priveşte înzestrarea cu capabilităţi moderne. Şeful statului a menţionat şi faptul că a încurajat creşterea alocărilor bugetare pentru apărare la 2,5% din Produsul Intern Brut începând cu anul 2023, pe fondul schimbărilor din mediul de securitate.
Klaus Iohannis: ”Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil pest 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forţelor armate pe termen scurt, mediu şi lung. Totodată, o parte importantă dintre aceste investiţii substanţiale trebuie să se întoarcă în industria naţională de apărare, pe măsură ce procesul de revigorare a acestui sector strategic avansează.”
La rândul său, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat că armata se află într-un amplu proces de dotare cu tehnică modernă şi a făcut referire şi la investiţia în resursa umană.
Angel Tîlvăr: ”Niciun echipament, oricât de sofisticat ar fi, nu poate performa fără oameni performanţi. Armata României are nevoie nu doar de investiţii în înzestrarea cu tehnologie de ultimă generaţie, dar şi de generaţii de tineri militari cât mai bine pregătiţi şi motivaţi pentru provocările viitorului mediu de securitate. Acordăm, de aceea, maximă prioritate identificării măsurilor prin care să putem creşte gradul de motivare şi să creştem nivelul de satisfacţie al personalului Armatei României, fie că vorbim de partea financiară, fie de condiţiile de echipare şi de muncă.”
La ceremonie au participat şi premierul Marcel Ciolacu, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.”/editor Florin Lepadatu/