24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române
Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor este marcată astăzi în ţară prin diferite manifestări.
Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2021, 08:53
În fiecare an, la 24 ianuarie, este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, respectiv Unirea Moldovei cu Ţara Românească, în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.
Pe 24 ianuarie atenţia tuturor se îndreaptă spre Iaşi, dar decizia politică finală a unirii principatelor s-a luat la Bucureşti.
Alexadru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate pe dat de 5 ianuarie 1859 în Moldova, la Iaşi, iar pe data de 24 ianuarie, la Bucureşti, în Ţara Românească.
Istoricul Sorin Iftimi, de la Muzeul Unirii din Iaşi, ne spune cum au decis politicienii vremii unirea.
Sorin Iftimi: În urma alegerii Adunării Elective, la Bucureşti, majoritatea au câştigat-o conservatorii, care, teoretic, nu erau foarte favorabili unirii, şi atunci Partida progresistă, unionistă a pregătit o adevărată strategie ca totuşi să impună unirea. S-au gândit la apelul la mase. A fost o adunare de câteva mii de oameni, unii erau în curtea Mitropoliei, conduşi de Ion G. Valentineanu, alţii erau pe Câmpia Filaretului, iar în ce priveşte strategia pentru adunare se ştie că Partida unionistă s-a reunit cu o seară înainte, la hotelul Concordia, care mai există şi astăzi, şi acolo au hotărât această soluţie. Se pare că fostul domnitor şi fostul caimacan Alexandru Dimitrie Ghica este cel care a venit cu propunerea ca Alexandru Ioan Cuza să fie ales domnitor în adunarea respectivă, iar a doua zi, înainte de votul efectiv din Cameră, Vasile Boerescu i-a convins, cu toţii trebuie să-l voteze pe Cuza.
Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor este marcată astăzi în ţară prin diferite manifestări.
Autorităţile locale au ales să sărbătorească prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Şi instituţiile de cultură din ţară marchează momentul aniversar prin piese de teatru, dar şi prin concerte, cele mai multe transmise online.