24 ianuarie, filmul zilei
O parte dintre cei ce au participat la manifestările organizate de Ziua Unirii la Iaşi şi Focşani au huiduit prezenţa şi discursurile autorităţilor, o altă parte au aplaudat.
Articol de Paul Poteraşi, 24 Ianuarie 2011, 17:07
Ora 15.30: Preşedintele României, Traian Băsescu, a sosit la Focşani.
Garda de Onoare a Brigăzii Mecanizate 282 “Unirea principatelor” Focşani i-a dat onorul şi a fost întâmpinat cu pâine şi sare de autorităţile locale.
Înainte de discursurile oficialităţilor, actorii focşăneni, îmbrăcaţi în haine de epocă, au jucat sceneta Unirii de la 1859.
Potrivit corespondentului Radio România la Focşani Dana Lepădat, sute de elevi de la liceele Unirea, Mihai Kogălniceanu şi Al. Ioan Cuza au fost aduşi în piaţa teatrului unde au aplaudat la sosirea preşedintelui şi au scandat numele liceelor la care învaţă.
Preşedintele a avut parte şi de huiduieli, în Piaţa Teatrului “Maior Gh. Pastia” din Focşani mai multe grupuri de vrânceni scandând “Hoţii!” şi “Jos Băsescu!”.
“Vin la Focşani chiar dacă sunt huiduit sau apreciat.
"Mă aşteptam ca la Focşani să fie mai multă decenţă decât la Iaşi”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Manifestările de la Iaşi şi Focşani au loc pe fondul acumulării unor nemulţumiri generate de măsurile de austeritate luate de actuala guvernare.
Una dintre cele mai recente dezaprobări a venit din partea unor militari în rezervă cărora guvernul le-a recalculat pensiile, rezultându-le venituri drastic reduse.
Ora 11.00: La Iaşi sunt în plină desfăşurare evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Până acum au avut loc un concert de muzică populară, dar şi ceremonii religioase şi militare.
Audio: Semnificaţia zilei de 24 ianuarie pentru locuitorii Iaşiului.
La manifestări a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit corespodentului Radio România la Iaşi Raluca Daria Diaconiuc, şeful statului a evocat în termeni elogioşi momentul istoric din 1859.
"Marea Unire s-a realizat cu sacrificiul generaţiei tinere care a pus ţara mai presus de viaţă, o generaţie care s-a sacrificat, care a ştiut să fie unită, care a ştiut să fie puternică şi să realizeze România Mare!", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a vorbit şi despre modernizarea statului, făcând apel la continuarea reformelor în domeniile cheie.
Audio: Fragment din discursul preşedintelui Traian Băsescu de la Iaşi.
Ora 10.00: La Iaşi încep la această oră ceremoniile religioase şi depunerile de coroane de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Preşedintele Traian Băsescu a fost aşteptat la Iaşi de garda de onoare.
Corespondentul Radio România la Iaşi transmite că în momentul în care Traian Băsescu a ajuns la Iaşi, acesta a fost întâmpinat cu un cor de fluierături.
Ora 08.14: În toată ţara sunt organizate luni manifestări cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române.
Centrul evenimentelor va fi la Iaşi unde sunt organizate ceremonii religioase, militare şi culturale.
Corespondentul Radio România la Iaşi transmite că primăria a pregătit un program dens pentru această zi, în Piaţa Unirii fiind aşteptate câteva mii de persoane pentru a asista la momente folclorice, ceremonial religios, discursuri, depuneri de coroane, defilarea gărzii de onoare.
Cei prezenţi se vor prinde într-o horă după care vor avea parte de o masă tradiţională unde vor fi împărţite 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.
La evenimentele de la Iaşi vor participa şi preşedintele României, Traian Băsescu, liderul PSD, Victor Ponta, preşedintele PNL, Crin Antonescu, o parte dintre miniştrii actualului guvern, parlamentari, autorităţi locale.
Şi la Bucureşti sunt programate manifestări specifice.
La Catedrala Patriarhală domnitorul Alexandru Ioan Cuza dar şi ceilalţi artizani ai Unirii vor fi pomeniţi la Sfânta Liturghie.
Cunoscută ca "mica unire", Unirea Principatelor Române s-a produs acum 152 de ani între vechile state ale Moldovei şi Ţării Româneşti.