24 de ani de la execuţia soţilor Ceauşescu
25 decembrie 1989 a rămas în istorie ca ziua execuţiei lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, găsiţi vinovaţi de genocid şi subminarea economiei naţionale.
25 Decembrie 2013, 14:37
25 decembrie 1989 a rămas în istorie ca ziua execuţiei lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, găsiţi vinovaţi de genocid şi subminarea economiei naţionale.
În urmă cu 24 de ani, la ora 13.20 începea procesul la o unitate militară din Târgovişte.
Tribunalul militar excepţional înfiinţat în ajun i-a judecat sumar în secret.
"Cei doi inculpaţi au săvârşit fapte incompatibile cu demnitatea umană şi cu principiile justiţiei sociale acţionând discreţionar, despotic şi criminal în mod deliberat pentru a distruge poporul român în numele căruia s-au erijat drept conducători."
La ora 14.45 a fost pronunţată sentinţa: pedeapsa capitală. Cinci minute mai târziu, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost puşi la zid şi împuşcaţi.
La scurt timp, vestea morţii Ceauşeştilor a fost anunţată la Televiziunea Română.
Oamenii au ieşit în stradă să sărbătorească sfârşitul dictatorului şi al violenţelor.
Modul în care a avut loc procesul a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului şi de unele guverne occidentale, dar noii lideri din Frontul Salvării Naţionale au explicat ulterior că scopul execuţiei a fost să împiedice vărsarea de mai mult sânge pentru că, au susţinut ei, forţele de securitate erau pe punctul de a înfrânge armata sprijinită de popor.
Numărul total al victimelor evenimentelor din decembrie 1989 a fost în jur de 1.000, circa 150 în timpul protestelor şi restul în luptele care au avut loc după căderea regimului.
Nicolae Ceauşescu a condus brutal şi represiv România. În ultimul deceniu al dictaturii populaţia a îndurat lipsa unor bunuri de strictă necesitate: alimente, energie, medicamente.