23 august 1944, ziua trecerii de partea Națiunilor Unite
Se împlinesc 74 de ani de la momentul în care, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, România a ieşit din Alianţa cu Puterile Axei.
Articol de Radiojurnal, 23 August 2018, 08:07
Astăzi se împlinesc 74 de ani de la momentul în care, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, România a ieşit din Alianţa cu Puterile Axei, trecând de partea Coaliţiei Naţiunilor Unite.
Mareşalul Ion Antonescu, conducătorul de atunci al statului, a fost arestat şi s-a format un guvern condus de Constantin Sănătescu.
În aceeaşi seară, la ora 22:25, a fost difuzată la radio "Proclamaţia către ţară", prin care Regele Mihai anunţa încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor şi declara război Germaniei naziste.
Drept represalii, a doua zi hitleriştii au bombardat Bucureştiul, iar până pe 27 august în Capitală s-au dus lupte de stradă între trupele germane şi cele române.
Istoricii sunt de părere că actul de la 23 august 1944 a scurtat al II-lea Război Mondial cu cel puţin 6 luni.
Din 1948 şi până în 1989, la 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României.
Tot pe 23 august, dar cinci ani mai devreme, în 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.
Prin această înţelegere, cele două ţări şi-au împărţit teritorii din Europa Centrală şi de Est.
Pentru România o consecinţă directă a acestui pact a fost cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, care au intrat sub influenţă sovietică.