2015: Numărul minerilor disponibilizați "ar trebui înjumătățit"
În acest an aproape 700 de ortaci ar urma să rămână fără locuri de muncă, dar plecarea lor ar putea crea probleme de siguranţă în subteran, consideră specialiştii.
Articol de Ilie Pintea, 13 Ianuarie 2015, 20:41
Ministerul Energiei şi Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului au trimis Comisiei Europene o nouă solicitare privind înjumătăţirea numărului de mineri ce ar trebui disponibilizaţi în acest an.
Aproape 700 de ortaci ar urma să rămână fără locuri de muncă, dar plecarea lor ar putea crea probleme de siguranţă în subteran - consideră specialiştii.
Reducerea numărului de persoane care ar trebui disponibilizate în acest an e principala solicitare.
În plus, administraţia mai speră la relocarea sumelor pentru lucrările de închidere şi ecologizare, dar şi la obţinerea de fonduri pentru gratuităţile la care au dreptul pensionarii din minerit.
"Trei probleme vor fi abordate în cadrul aceleaşi notificări: gratuităţile pensionarilor, numărul de disponibilizări, relocarea fondurilor pentru ecologizări. Erau planificate să plece în programul de disponibilizare 694 de persoane. Am putea să ne desfăşurăm activitatea cu doar 350 de persoane disponibilizate", a spus directorul societății, Aurel Anghel.
Un număr atât de mare de persoane disponibilizate ar pune în pericol siguranţa muncii în subteran, mai ales că pleacă specialişti formaţi în ani de pregătire.
"Problema cea mai mare e plecarea din sistem a specialiştilor, a lăcătuşilor, electricienilor, în special a personalului care întreţine instalaţii principale",a declarat leana Bodea de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.
Responsabilii cu mineritul din Valea Jiului spun că notificarea are şanse de a fi aprobată la Bruxelles, dar până la acel moment se aşteaptă apariţia actului normativ privind ajutorul de stat acordat minelor în proces de închidere.