2013, anul cu "cel mai mare volum de muncă pentru justiţie"
CSM a prezentat raportul pe 2013 din care reiese că numărul mare de procese a fost gestionat prin creşterea gradului de ocupare a posturilor din justiţie.
Articol de Mihaela Enache, 03 Aprilie 2014, 14:32
2013 a fost anul cu cel mai mare volum de muncă în justiţia românească - arată datele din raportul prezentat, azi, de Consiliul Superior al Magistraturii.
CSM analizează starea justiţiei de-a lungul anului trecut din punct de vedere al atribuţiilor pe care le are Consiliul, de gestionare a resurselor, dar şi de asigurare a independenţei şi integrităţii actului de justiţie în România.
2013 a adus cifre record în privinţa numărului de dosare instrumentate de procurori sau care au ajuns în instanţe, precum şi al celor soluţionate, pe fondul creşterii numărului perosanelor care recurg la justiţie - se arată în raport.
S-a înregistrat, faţă de anul anterior, o scădere a volumului de cauze restituite de instanţe pentru refacerea urmăririi penale, precum şi înjumătăţirea, în ultimii cinci ani, a procentului de achitări din totalul inculpaţilor, aproximativ 1,3 % la finalul lui 2013.
Documentul mai semnalează o diminuare cu aproximativ o treime a numărului de cereri împotriva statului român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Volumul mare de muncă a fost parţial acoperit de creşterea gradului de ocupare a posturilor din justiţie, dar finanţarea atât la nivelul parchetelor, cât şi la cel al instanţelor a fost considerată nesatisfăcătoare.
De altfel, conform raportului, subfinanţarea sistemului judiciar este considerată una din modalităţile prin care factorul politic a încercat să influenţeze justiţia, alături de declaraţiile privind activitatea procurorilor şi judecătorilor, schimbările legislative sau blocarea dosarelor penale ale deputaţilor sau senatorilor în Parlament.
Instanţele şi parchetele din ţară consideră că mass-media, Executivul şi Legislativul au fost zonele din care au provenit cele mai numeroase ameninţări la adresa justiţiei, în 2013 - mai arată Raportul CSM.