2012, an crucial pentru "absorbţia banilor europeni"
Comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, afirmă că va susţine România în absorbţia fondurilor europene şi consideră că anul 2012 este unul crucial pentru implementarea proiectelor cu bani comunitari.
Articol de Angela Bârgoan, 19 Martie 2012, 19:55
România trebuie să dovedească UE că se poate folosi de banii puşi la dispoziţie, a mai spus comisarul pentru politici regionale, care a amintit că Bucureştiul are mari probleme în folosirea acestor bani, care ar putea ajuta la dezvoltarea diferitelor sectoare cu probleme amplificate şi de anii de criză economică.
Autorităţile de la Bucureşti şi-au propus pentru acest an atragerea a şase miliarde de euro şi un grad de absorbţie de 20%, însă ritmul nu e deocamdată nici măcar unul mulţumitor.
Rata actuală de absorbţie, de numai 7,4%, a fost apreciată şi de către preşedintele Comisiei Europene ca fiind dureros de mică.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu spune că guvernul este decis să evite orice întrerupere de plată, iar miza o reprezintă cei 3,5 miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune, care ar putea susţine decisiv creşterea economică.
"În ceea ce ne priveşte pe noi, există şi voinţa politică, şi determinarea, şi capacitatea de a continua măsurile întreprinse în a doua jumătate a anului trecut, 2011, pentru a accelera ritmul de implementare a programelor operaţionale şi pentru a remedia deficienţele constatate de către Comisia Europeană. Până la urmă, noi suntem primii interesaţi să creştem absorbţia de fonduri, ne-am angajat la aşa ceva, ştim foare bine că sunt bani ieftini, dacă îi avem, şi foarte scumpi, dacă îi pierdem, şi, pe lângă plusul economic pe care l-am putea înregistra, un parcurs care să fie şi corect, şi accelerat se va traduce în consolidarea credibilităţii noastre în Uniunea Europeană şi, de ce nu, între toate celelalte state care se uită la noi cu atenţie", a mai spus premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Potrivit şefului executivului, autorităţile române au decis să se concentreze în perioada următoare pe simplificarea procedurilor referitoare la verificarea cererilor de rambursare, reducerea termenelor, consolidarea capacităţii administrative şi urmărirea proiectelor majore, care atrag sume importante din fonduri europene.
Comisarul european Johannes Hahn a subliniat, la rândul său, că, pentru a continua proiectele începute, România are nevoie, pentru următorul ciclu bugetar, de cel puţin aceeaşi sumă pe care a avut-o la dispoziţie până acum.
România trebuie să demonstreze celorlalte state membre că poate utiliza banii alocaţi, a precizat Johannes Hahn.
"Este important să repet cât de crucial este acest an cu privire la implementare. Au fost întârzieri, a existat un progres semnificativ în anumite programe operaţionale, dar suntem departe de a fi ajuns din urmă şi a recupera decalajul. Dar l-am înţeles clar pe dl prim-ministru că este extrem de dedicat în a face tot pentru a putea îmbunăţi situaţia şi să nu rişte în a pierde bani", a declarat comisarul european Johannes Hahn .
Johannes Hahn a mai anunţat la Bucureşti că a fost aprobată de către Comisia Europeană finanţarea a două proiecte mari de infrastructură, modernizarea căii ferate Braşov-Simeria şi a liniei de graniţă Curtici, suma totală alocată fiind de peste 770 de milioane de euro.