2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România afirmă că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă din cauza creşterii taxei pe cifra de afaceri.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Iulie 2017, 07:28
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România afirmă că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă din cauza creşterii taxei pe cifra de afaceri pentru producătorii din domeniu, aşa-numita taxă clawback.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Adrian Neacşu, este necesară trecerea imediată la calculul diferenţiat al taxei în acest an şi eliminarea ei pentru medicamentele generice, din 2018.
Adrian Neacşu: "Credem că situaţia actuală va determina retragerea a şi mai multor medicamente ieftine generice de pe piaţă.
Sigur că problema cea mai arzătoare este taxa clawback şi temerea noastră este că va ajunge la 30 % la sfârşitul anului.
Vă spun că este o situaţie absolut dramatică, care pune în dificultate toţi producătorii de medicamente generice, în special cei locali.
Îi va pune într-o situaţie foarte dificilă."
Autorităţile susţin că îngrijorarea manifestată de producătorii de medicamente generice nu este justificată.
Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache: "Afirmaţia conform căreia taxa clawback tinde să ajungă la 30 % este exagerată, în condiţiile în care, în trimestrul I al acestui an, taxa respectivă a fost de 19,86 %.
Trebuie subliniat că medicamentele noi, pentru care s-au încheiat contracte cost-volum sau cost-volum rezultat, nu intră în calculul taxei clawback, deci consumul acestor medicamente nu influenţează, în niciun fel, nivelul taxei respective."
După cum s-a mai anunţat, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au demarat deja dialogul şi au avut întâlniri cu reprezentanţii industriei farmaceutice, pentru conturarea unui nou mecanism al taxei clawback, acceptabil pentru toate părţile şi care să răspundă, pe termen mediu şi lung, principiilor de transparenţă, predictibilitate şi sustenabilitate.