19 primari cer Guvernului fonduri pentru a asigura căldura în această iarnă
Solicitările au fost făcute într-o şedinţă cu ministrul Finanţelor.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 20 Septembrie 2018, 12:08
19 primari din ţară cer Guvernului fonduri pentru a asigura căldura în sezonul rece.
Solicitările au fost făcute într-o şedinţă cu ministrul Finanţelor.
În total ar fi vorba de peste 470 de milioane de lei, bani pe care ministrul ar fi spus că nu sunt disponibili la acest moment. Printre primarii care au cerut ajutor este şi cel din Botoşani, transmite corespondenta noastră Gina Poenaru.
Reporter: Primăriile din ţară au în continuare probleme cu finanţarea sistemelor de termoficare din marile oraşe.
Situaţia care trenează de foarte mulţi ani a fost adusă la cunoştinţa ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici, de Asociaţia primarilor de municipii din România, în cadrul unei întâlniri care a avut loc marţi la Bucureşti.
Cei 19 primari au solicitat guvernului fonduri pentru ca unitătile de profil să poată asigura agent termic în sezonul rece 2018-2019.
Cele mai multe solicitări vizează asigurarea sumelor în vederea achitării în avans a combustibilului necesar funcţionarii, urmare a datoriilor sau penalităţilor de întârziere mari pe care le-au înregistrat primăriile pentru toate categoriile de combustibil: gaz, păcură, cărbune sau lemn.
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani, a cerut 6 milioane de lei pentru a acoperi partea de subvenţie.
Investiţiile masive au făcut însă ca problemele de aici să fie mult mai mici faţă de restul ţării.
Judeţul Bacău a solicitat 87 de milioane de lei, Buzău 22 milioane, Constanţa 51 milioane sau Suceava 10 milioane. În total, cei 19 primari au nevoie de 474 de milioane de lei, bani pe care ministrul de finanţe a spus că nu îi are în acest an.
Eugen Teodorovici i-a asigura pe edili că îi va sprijini printr-o rectificare bugetară viitoare, după analizarea situaţiei fiecărui municipiu în parte şi a promis o serie de facilităţi vizând contractarea unor împrumuturi din trezorerie pentru a trece iarna, care vor fi concretizate într-o hotărâre de guvern.
De asemenea, se iau în calcul şi măsuri de compensare a datoriilor între stat, operatori de termoficare şi primării. Totodată, a vorbit şi despre faptul că trebuie făcute investiţii în modernizarea sistemelor de termoficare atât pentru producerea, cât şi pentru distribuirea agentului termic, referindu-se în principal la faptul că nu se va mai putea acorda subvenţie pentru încălzire.
La rândul lor, primarii au propus finanţarea prin certificate verzi, acordarea de bonusuri din co-generare şi redistribuirea cotei din IVG.