15% dintre părinţi "cred în educaţia copilului prin violenţă"
15% dintre părinţi abuzează emoţional sau umilesc copiii, ca măsură disciplinară, se arată într-un studiu prezentat astăzi de organizaţia World Vision România.
Articol de Marilena Frâncu, 14 Octombrie 2014, 18:03
Drepturile copilului sunt puţin cunoscute şi puţin exercitate de adulţii din mediul rural - este una din concluziile studiul "Bunăstarea copilului din mediul rural" realizat de organizaţia World Vision România în 2014.
Studiul a fost prezentat de dr. Gabriela Paleru, reprezentant al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în cadrul Conferinţei Naţionale "Semne şi simptome în identificarea formelor de abuz la copii".
Cifrele arată că doar un sfert din adulţii din mediul rural ştiu unde şi cui să se adreseze şi să raporteze un eventual abuz observat asupra unui copil.
Conform aceluiaşi studiu peste 15% din părinţi afirmă că "uneori e bine să îţi baţi copilul pentru a-l educa".
Acelaşi procent este înregistrat în cazul părinţilor care abuzează emoţional sau umilesc copiii, ca măsură disciplinară. Toate aceste date arată că România are nevoie de o abordare sistematică şi integrată a acestei probleme.
Tot ce am învăţat în copilărie vom aplica, la rândul nostru, ca adulţi, copiilor noştri – este de părere decanul Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti, prof. univ. dr. Doina Pleşca.
"M-am confruntat cu extrem de multe situaţii de abuz şi nu mă refer strict la abuzul fizic, care este cel mai la-ndemână, dar şi la ceea ce înseamnă abuzul prin ignoranţă, prin utilizarea de droguri sau substanţe nocive copilului. Toate acestea duc la traume psihice şi emoţionale pentru copii, indiferent de locul în care se află – şcoală, grădinţă sau liceu", a spus dr. Doina Pleşca.
Simptomele abuzului "nu se exprimă prin limbaj"
Preşedintele Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, psihoterapeutul Diana Vasile, atrage atenţia că semnele şi simptomele abuzului nu se exprimă prin limbaj.
"Suferinţa provocată de abuz nu se poate pune în cuvinte. Atât la copii, cât şi la adulţi, ea se manifestă prin corp. Medicii sunt primi care pot vedea, prin disfuncţionalităţi fizice, prin emoţionalitate excesivă (adică emoţiile sunt trăite în mod excesiv sau lipsesc) şi prin comportamente nepotrivite.
"În general, copilul răspunde la toţi stimuli din mediu. În momentul în care un copil nu poate răspunde, face confuzii, nu se orientează, acestea sunt semne că deja în interiorul copilului s-a întâmplat ceva şi de cele mai multe ori, la baza acestui “ceva” care s-a întâmplat stă un abuz", spus Diana Vasile.
Prezent la eveniment, ministrul sănătăţii, dr. Nicolae Bănicioiu, a menţionat că este necesară instruirea personalului medical şi al celui pedagogic cu privire la identificarea formelor de abuz asupra copiilor.
În plus, pentru eradicarea formelor de abuz este nevoie de o strategie la nivel naţional, dar şi de o colaborare interdisciplinară a serviciilor care se ocupă de copii, respectiv educaţie, sănătate, asistenţă socială, sistem juridic şi poliţie.
Specialiştii susţin că un instrument util în eradicarea acestei probleme este monitorizarea pe o perioadă îndelungată a celor abuzaţi, dar şi a celor care abuzează, deoarece în 70% din cazuri există tendinţa de recidivă.