15.000 de oameni ar putea rămâne fără căldură
Locuitorii din Petroşani, Vulcan şi Lupeni ar putea rămâne fără căldură de duminică dacă greva minerilor va continua deoarece furnizorul de agent termic, termocentrala de la Paroşeni, nu mai are stocuri de cărbune suficiente.
Articol de Ilie Pintea, 09 Martie 2012, 15:32
Aproape 15.000 de locuitori, din trei oraşe ale Valea Jiului, vor rămâne fără căldură, începând de duminică în cazul în care minerii rămân în grevă, din cauză că furnizorul de agent termic, termocentrala de la Paroşeni, nu mai are stocuri de cărbune suficiente.
Potrivit autorităţilor locale, primăriile din Petroşani, Vulcan şi Lupeni au primit notificări din partea conducerii Termocentralei Paroşeni, prin care administraţiile locale au fost informate că este posibilă o întrerupere a agentului termic, la acest sfârşit de săptămână.
Directorul Termocentralei Paroşeni, Doru Vişan, a declarat că în depozitele unităţii mai erau vineri puţin peste 8.000 de tone de cărbune, iar consumul mediu zilnic este de 2.600 de tone.
Citeşti aici o analiză a situaţiei din Valea Jiului văzută de corespondentul Radio România Actualităţi în Valea Jiului, Ilie Pintea.
Doru Vişan a mai declarat că termocentrala funcţionează cu un grup energetic, iar oprirea acestuia, în cazul în care nu va fi reluată livrarea cărbunelui, va fi determinată din raţiuni de siguranţa exploatării.
Pe de altă parte, Termocentrala Mintia are asigurate stocuri de cărbune pentru a ieşi din iarnă, potrivit directorului unităţii, Tiberiu Borca.
Conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani şi o delegaţie au minerilor au plecat, vineri dimineaţă, spre Bucureşti, pentru a discuta problemele minerilor cu o comisie ministerială, după ce delegaţia din Capitală, anunţată că va sosi joi seară în Valea Jiului, nu a mai ajuns.
De luni dimineaţa, activitatea din subteran este oprită în cea mai mare parte din cauza protestelor.
Singurii care au intrat în mină în acest timp au fost cei care se ocupă de siguranţa muncii în subteran şi de asigurarea aerajului.
Minerii solicită respectarea contractului de muncă şi doresc indexarea cu 100 de lei a sporului de pericol.
Reprezentanţii minerilor susţin că acest lucru este posibil din punct de vedere financiar, soluţia propusă în acest sens fiind creşterea preţului pentru tona de cărbune.