13 septembrie, Ziua pompierilor
Corpul pompierilor militari a fost înfiinţat la 13 septembrie 1835. 100 de ani mai târziu, istoricul pompierilor era prezentat într-o conferinţă la radio (documente din arhiva radio).
Articol de Alex Lancuzov, 12 Septembrie 2011, 15:43
Pompierii militari au luat fiinţă în 1835, atât în Moldova sub domnitorul Mihai Sturza, cât şi în Muntenia sub domnitorul Alexandru Ghica.
Însă primele echipe speciale pentru stingerea incendiilor se regăsesc încă din secolul al XVI-lea sub forma ,,roatelor de tulumbagii”.
Organizarea primului detaşament de pompieri militari din Bucureşti datează din 1835 atunci când unul dintre medicii oraşului dr. Zuker îi solicită domnitorului Alexandru Ghica un număr de 40 de soldaţi şi o şcoală în care să înveţe cum să stingă incendiile şi să construiască pompe de apă.
În Moldova, la Iaşi, domnitorul Mihai Sturza văzând dezastrele din urma incendiilor înfiinţează în 3 ianuarie 1835 prima roată de ,,pojarnici” care se compunea din 3 ofiţeri şi 90 de soldaţi.
Un moment important pentru dezvoltarea corpului de pompieri din Bucureşti se petrece în 1845 atunci când sub George Bibescu roata de pompieri ajunge la 7 ofiţeri şi 256 de soldaţi astfel încât Marele Foc din 23 Martie 1847 (prima zi de Paşte) găseşte serviciul pompierilor bine organizat.
Foto: Conferinţa pompierilor militari din 12 septembrie 1935. Sursa: Arhiva S.R.R.
Căpitanul Petaleanu Petre vorbea la radio pe 12 septembrie 1935 despre eroismul pompierilor militari care în ziua de 13 septembrie 1848 s-au opus intrării trupelor otomane în capitală.
"În ziua de 13 septembrie 1848, pompierii înscriu în istoria ţării cea mai înălţătoare pagină. O mână de oameni, conştienţi se opun armatelor turceşti la ocuparea Bucureştilor, întorc înspre turci tunurile cucerite de la ei şi obţin cea mai falnică victorie în lupta din Dealul Spirei condusă de cpt. Pavel Zăgănescu.
"Au murit mulţi dintre ei, ofiţeri şi trupă de pompieri, dar ne-au lăsat cel mai frumos exemplu de bărbăţie şi eroism iar de atunci patronul lor a rămas ziua de 13 septembrie.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza dă o deosebită atenţie organizaţiei de pompieri militari prin înfiinţarea decoraţiei ,,Pro Virtutea Militară” şi îi citează prin ordine de zi către toată oştirea ca exemplu de disciplină şi administraţie model, precum şi pentru curajul ce-l arată la diferite incendii”.
La venirea regelui Carol I existau 2 unităţi de pompieri militari şi anume :
Batalionul pompieri Bucureşti şi Compania pompieri Iaşi dar în anii următori se înfiinţează unităţi în majoritatea oraşelor din ţară iar la Războiul de Independenţă din 1877 pompierii se remarcă în primele linii.
Sub domnia Regelui Ferdinand pompierii militari se organizează tot mai solid pe măsură ce echipamentul de intervenţie cu tracţiune animală începe să fie înlocuit cu mult mai modernele automobile.
Cum s-a desfăşurat Centenarul pompierilor militari din 1935
Căpitanul Petaleanu Petre a relatat la radio despre modul în care s-au desfăşurat ceremoniile prilejuite de Ziua pompierilor în 1935.
"Pe câmpul de defilare din Cotroceni M. S. Regele şi oficialităţile din Capitală şi din Iaşi iau parte la serbările prilejuite de un secol de la înfiinţarea pompierilor militari din România. Programul se deschide cu o slujbă religioasă, urmează cuvântările ocazionale urmează demonstraţii de educaţie fizică şi chiar lupte de Jiu-jiţu executate de pompieri.
Foto: Conferinţa pompierilor militari din 12 septembrie 1935. Sursa: Arhiva S.R.R.
"Nu lipsesc prezentările diferitelor momente din istoria pompierilor cu uniformele şi materialele din acele vremuri. După acestea vor veni pompierii moderni (din 1935) care vor activa spre a stinge un incendiu provocat de un bombardament aerian asupra unei construcţii cu 5 etaje anume ridicată. Se vor angaja lupte aeriene, va interveni apărarea anti -aeriană şi se vor face bombardări cu gaze toxice şi bombe incendiare.
"Intrând într-un nou secol de existenţă pompierii militari, pătrunşi de exemplul măreţ lăsat moştenire de premergătorii lor şi încurajaţi de dragopstea şi încrederea cetăşenilor ţării noastre vin să-i asigure că ori de cât ori vor fi chemaţi la datorie, vor şti să şi-o facă cu aceea dragoste, conştiinţă şi sacrificiu cu care eroii din Dealul Spirei au scris pagina de glorie în Istoria Românilor. TOTDEAUNA LA DATORIE !”