13 decese şi 3 răniţi după accidentul dintre un microbuz şi un tren
Microbuzul implicat în accidentul feroviar din comuna Scânteia, judeţul Iaşi, nu avea autorizaţie pentru a efectua transport în zonă.
Articol de Ionuţ Dragu, 14 August 2009, 15:05
Vineri, în jurul orelor 14.20, un grav accident s-a produs în comuna Scânteia, din judeţul Iaşi, la trecerea cu calea ferată, pe DJ 248C, în localitatea ieşeană Scânteia. Ultimul bilanţ al accidentului, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Iaşi, indică un număr de 13 morţi şi trei răniţi.
Printre persoanele decedate se numără 5 bărbaţi, şapte femei, de vârste medii, şi un minor în vârstă de 7-8 ani. În microbuz, se aflau, înainte de momentul tragediei, 16 persoane. Conducătorul autovehiculului, rănit destul de grav în accident, are 21 de ani, şi a fost trimis direct în sala de operaţie. Verdictul medicilor este destul de rezervat, transmit posturile de televiziune.
Mecanicul locomotivei afirmă că şoferul microbuzului, rănit în accident, nu s-a asigurat la trecerea de cale ferată, fiind întors către interiorul vehiculului. De altfel, după accident, şoferul microbuzului a declarat că era ocupat cu împărţirea biletelor la călători. Trenul s-a oprit la circa 300 de metri după impact.
Microbuzul implicat în accidentul feroviar din comuna Scânteia, judeţul Iaşi, nu avea autorizaţie pentru a efectua transport în zonă, a declarat, vineri, Cristian Foia, directorul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Iaşi.
"Firma de transport persoane care deţinea microbuzul, Val Cris Trans, nu avea trasee prin licitaţie în zona unde s-a întâmplat accidentul, ci în zona opusă locului accidentului, deci transportul era ilegal", a spus reprezentantul ARR.
Acesta a spus că şoferul microbuzului, din vina căruia se pare că s-a petrecut accidentul, ar fi avut, deja, şapte sancţiuni ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, şi deţinea carnet de şofer categoria B, insuficient pentru a realiza transport de persoane.
La faţa locului s-au deplasat echipaje ale SMURD, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, o maşină de descarcerare şi o maşină de pompieri, fiind raportate la Dispeceratul ISU şi alte victime ale accidentului.
Potrivit statisticilor oficiale, de la începutul anului în România au avut loc aproximativ 30 de coliziuni la trecerile de cale ferată soldate cu 18 morţi.