100 de ani de la unirea Basarabiei cu România
Profesorul universitar Anatol Petrencu, de la Universitatea de Stat din Chişinău, a evocat procesul simbolic de reîntregire a neamului.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 11 Martie 2018, 08:10
Cercetători în istoriografia contemporană din Republica Moldova şi România se întâlnesc, în aceste zile, la Memorialul Sighet, pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Evenimentul a avut loc pe 27 martie 1918 şi a prefaţat marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie acelaşi an.
Profesorul universitar Anatol Petrencu, de la Universitatea de Stat din Chişinău, a evocat procesul simbolic de reîntregire a neamului şi i-a spus corespondentului RRA Adrian Marchiş că Basarabia este o rană care nu s-a vindecat.
Anatol Petrencu: Problema reîntregirii este actuală. Noi suntem martori, acum, în 2018, la un fenomen necunoscut în trecut: noi deja avem peste 103 localităţi, primării care s-au unit cu România. Este o unire simbolică, dar, totuşi, are o încărcătură emoţională, are o încărcătură istorică şi nu se ştie niciodată. Acest Centenar va trezi conştiinţa naţională, va stimula oamenii spre Europa, spre România, şi eu cred, că, până la urmă, într-o formă sau alta, noi o să reîntregim neamul românesc.