100.000 de donatori înscrişi în Registrul Naţional de Celule Stem
Până acum s-au vindecat printr-un transplant de celule stem hematopoietice 500 de români.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 20 Septembrie 2024, 18:01
La fiecare trei minute, în lume, un om este diagnosticat cu cancer de sânge.
Medicii spun că mulţi dintre aceşti pacienţi pot fi vindecaţi, prin transplant de celule stem hematopoietice, însă mai puţin de 30% au o rudă apropiată compatibilă.
Pentru restul, singura şansă este să li se găsească un donator în afara familiei.
La nivel mondial sunt înscrişi circa 43 de milioane de potenţiali donatori, dar şansele de compatibilitate sunt destul de mici - între una la 200.000 şi una la 500.000.
În cei 10 ani de activitate, Registrul Naţional de Celule Stem Hematopoietice din România a depăşit 100.000 de donatori înscrişi, iar până acum s-au vindecat printr-un transplant de celule stem hematopoietice 500 de români.
Doar 25 dintre ei au avut donatori din ţară, ceilalţi au fost găsiţi în registrele altor state.
Specialiştii spun că este important ca numărul donatorilor să fie cât mai mare, pentru a creşte şansele celor care au nevoie de un astfel de transplant.
Recoltarea celulelor hematopoietice se face din sânge sau din măduva osoasă, de la adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.
Nu pot dona persoanele cu HIV, hepatită, cancer, boli autoimune sau cardiovasculare, diabet, epilepsie sau schizofrenie.
Profesor doctor Daniel Coriu, președintele Societății Române de Hematologie:
Faptul că donăm o parte din ele nu are niciun impact asupra corpului nostru. Nu este absolut nicio problemă, nu sunt riscuri cunoscute, pentru că dacă ar exista riscuri, atunci noi nu am mai face această procedură. Pot apărea anumite neplăceri, poate să apară niște dureri osoase. În mod rar se citează ruptura de splină.
Simona are 42 de ani. În urmă cu doi ani a fost diagnosticată cu leucemie.
- Am fost norocoasă să mi se găsească un donator. În șase luni de zile... transplantată, nefiind nicio rudă a mea compatibilă. În momentul de față, am doi ani de la transplant. După o viață normală, muncesc mai mult decât cred că muncește un om normal. Sunt atât de recunoscătoare că am avut această șansă la a doua viață.
Înscrierea în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice se poate face pe pagina de internet registru-celule-stem.ro.
Sâmbătă este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorilor de celule stem Hematopoietice.
La Bucureşti, sediul Primăriei va fi luminat seara în culorile alb-albastru-roşu ale campaniei de conştientizare dedicate.