1 ianuarie, start pentru mai multe modificări legislative fiscale
Odată cu sosirea noului an, de astăzi au intrat în vigoare mai multe modificări legislative care afectează atât populaţia, cât şi mediul de afaceri.
Articol de Radiojurnal, 01 Ianuarie 2018, 13:08
Odată cu sosirea noului an, de astăzi au intrat în vigoare mai multe modificări legislative care afectează atât populaţia, cât şi mediul de afaceri.
Cele mai importante schimbări sunt majorarea salariului minim brut pe economie, reducerea impozitului pe venit şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Reporter: Gabriela Mitrovici - A început revoluţia fiscală a guvernului Tudose. Actele normative care au intrat în vigoare de astăzi vor genera modificări în bugetele firmelor, dar şi în ale cetăţenilor. Salariul minim brut pe economie creşte de astăzi la 1.900 de lei. Punctul de amendă a fost însă plafonat la 145 de lei, adică 10% din salariul minim de anul trecut. Impozitul pe venituri scade de la 16% la 10%, cu excepţia celui pe dividende, care rămâne la 5%. Se reduce şi contribuţia la pilonul II de pensii, la doar 3,75%, dar guvernanţii spun că suma va fi practic similară celei de până acum, întrucât cresc salariile. Contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat, adică firma va reţine integral din salariu toate contribuţiile, pe care le va vira ulterior la bugetul statului. Măsura ar avea drept scop scăderea efortului financiar al companiilor şi reducerea presiunii pe veniturile angajaţilor, dar pentru aceasta ar trebui ca toţi angajatorii să mărească salariile cu 20% sau să compenseze diferenţa cu diverse bonusuri.
Tot de astăzi se măreşte la 1.250 de lei indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului, iar cea maximă este de 8.500 de lei. În plus, de anul acesta, angajaţii din sistemul public vor beneficia de vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.