1 Decembrie are o dublă semnificație pentru Radio Chișinău
1 Decembrie este şi ziua de naştere sau, mai degrabă, de renaştere a postului Radio Chişinău.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Decembrie 2017, 11:52
Realizator: Dincolo de Prut, în Republica Moldova, s-a deschis deja şampania pentru a spune La mulţi ani România!
Ionuţ Dragu: Iar noi le urăm La mulţi ani colegilor noştri de la Radio Chişinău, pentru că 1 Decembrie are pentru ei o dublă semnificaţie. Ne spune despre ea mai multe Corneliu Rusnac.
Reporter: Bună ziua! Şi felicitări tuturor românilor, astăzi, de 1 Decembrie, oriunde s-ar afla! Să ştiţi că 1 Decembrie este sărbătorit şi de românii din Basarabia, poate cu mai puţin fast în ultimul timp, din cauza crizei economice şi a unei depresii sociale care pare să nu mai aibă sfârşit în Republica Moldova.
Oricum, ziua de 1 Decembrie nu este trecută cu vederea de către românii de aici, în Basarabia această zi este marcată de către cei care simt româneşte, în special între prieteni şi în familie, la un pahar de vin şi o vorbă bună.
Sigur, nu lipsesc nici manifestările publice sau cele culturale, organizate inclusiv de Ambasada României în Republica Moldova sau Institutul Cultural Român la Chişinău, cum ar fi, de exemplu, Concertul de muzică Clasică, devenit deja tradiţional.
Trebuie să vă mai spun că 1 Decembrie este şi ziua de naştere sau, mai degrabă, de renaştere a postului Radio Chişinău.
Postul nostru de radio a fost înfiinţat iniţial în 1939, fiind primul studio regional al Radio România şi al doilea după Radio Bucureşti. A fost redeschis la 1 Decembrie 2011.
Astăzi, Radio Chişinău este din nou parte a Radio România. Pe lângă faptul că retransmite o parte din emisiunile Radio România, postul nostru produce emisiuni destinate mai ales ascultătorului basarabean, afectat de propaganda rusă din ce în ce mai agresivă. Iată, deci, o sărbătoare dublă pentru noi şi nu îmi rămâne decât să spun încă o dată
La mulţi ani, România, La mulţi ani, Radio Chişinău!
Mesajul Președintelui Director General al Radio România, Georgică Severin, pentru ascultătorii Radio Chișinău
Stimați ascultători ai Radio Chișinău!
Pentru mine, ca președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, este o bucurie să mă adresez astăzi dumneavoastră, ascultători fideli ai celui mai vechi post de radio în limba română din capitala Republicii Moldova.
Postul Radio Chișinău are o tradiție deosebită, el fiind primul post teritorial al Societății Române de Radiodifuziune, în afara Bucureștiului. Vremurile și problemele apărute de-a lungul zecilor de ani au făcut ca postul Radio Chișinău, la un moment dat, să dispară, dar el a apărut în ultimii ani, astăzi aniversând șase ani de când funcționează, datorită deciziei Parlamentului României și sprijinului acordat de întreaga clasă politică. Nu exista un vehicul mai bun pentru această punte de unde între cele două țări surori decât Societatea Română de Radiodifuziune, în aceste condiții, de 1 Decembrie, ziua tuturor românilor.
Este un prilej de sărbătoare nu numai pentru echipa de la Radio Chișinău, pe care o felicit și căreia îi mulțumesc cu această ocazie, cât și pentru toți ascultătorii postului Radio Chișinău, pentru toți românii din Republica Moldova și pentru toți cetățenii Republicii Moldova care, indiferent de limba pe care o vorbesc, se gândesc că viitorul Republicii Moldova este, mai devreme sau mai târziu, alături de România, în Uniunea Europeană.
Radio Chișinău nu ar putea exista sub forma în care există astăzi, dacă nu ar exista ascultătorii fideli, cei care zi de zi stau alături de realizatorii, de reporterii Radio Chișinău, pentru a auzi ceea ce se întâmplă în România, pentru a asculta valorile culturale nou apărute atât la București, cât și în capitala Republicii Moldova, tot ceea ce este important pentru ascultătorii noștri să afle.
Nu se poate să nu subliniez că Radio Chișinău este o parte integrantă a Radio România, este principalul vector de comunicare al valorilor românești, europene și universale și este, cum spuneam mai devreme, o punte mediatică între București și Chișinău, între românii din țară și românii din Republica Moldova.
În acest moment de sărbătoare, de șase ani de aniversare, de 99 de ani de stat unitar român, trebuie să sperăm cu toții, să avem încredere că viitorul Republicii Moldova este unul de factură europeană, iar România și Radio România susțin necondiționat aspirațiile europene ale Republicii Moldova și ale ascultătorilor Radio Chișinău.
Vă mulțumesc. La mulți ani!