1,5 milioane de lei, pentru organizarea alegerilor în diaspora
1,5 milioane de lei este suma suplimentară aprobată de guvern pentru susţinerea măsurilor dispuse de Biroul Electoral Central şi de Ministerul Afacerilor Externe.
Articol de Angela Matei, 11 Noiembrie 2014, 15:11
Organizarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, cu deosebire votul în secţiile din străinătate, a fost subiectul principal al şedinţei de guvern de astăzi.
La finalul reuniunii executivului, ministrul de externe Teodor Meleşcanu a prezentat măsurile pregătite de instituţia pe care o conduce.
1,5 milioane de lei este suma suplimentară aprobată de guvern pentru susţinerea măsurilor dispuse de Biroul Electoral Central şi de Ministerul Afacerilor Externe.
Teodor Meleşcanu a precizat că banii permit creşterea capacităţii logistice a secţiilor de votare din străinătate.
"Această alocare de resurse suplimentare ne permite nouă să ne realizăm obiectivul prioritar, acela de a asigura în cele mai bune condiţii desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin în străinătate respectând întru totul prevederile legale.
"Preocuparea noastră privitoare la aceste alegeri este ca ele să se desfăşoare în condiţii de totală corectitudine, legalitate şi neutralitate şi mai ales să poată să voteze cât mai mulţi români la aceste alegeri", a declarat ministrul de externe.
Dintre măsurile deja luate, ministrul Teodor Meleşcanu a anunţat că formularul pe proprie răspundere este disponibil pe site-ul ministerului; el poate fi descărcat şi completat, urmând ca în faţa comisiei de votare să fie doar semnat.
Cei care nu au această posibilitate vor primi formulare şi pixuri în faţa secţiilor de votare pentru a economisi timpul petrecut efectiv la momentul votului.
O altă măsură constă în punerea la dispoziţie a unei liste cu angajaţii ministerului.
Din cele 800 de persoane propuse pentru completarea secţiilor de votare Biroul Electoral pentru Străinătate a selectat deja 120 de persoane.
Număr maxim de ştampile în secţiile din străinătate
O altă decizie constă în faptul că fiecare secţie de votare din străinătate va avea 7 cabine de vot şi 7 ştampile, numărul maxim prevăzut de lege.
În ceea ce priveşte măsurile prouse Biroului Electoral Central şi la care se aşteaptă un răspuns, Teodor Meleşcanu a vorbit despre simplificarea detaliilor care se scriu în lista de vot având în vedere că o parte din acestea se trec şi în formularul pe proprie răspundere.
Se economiseşte şi în acest fel timp.
De asemenea, s-a vorbit şi despre posibilitatea înlocuirii reprezentanţilor partidelor care nu se prezintă în ziua alegerilor în comisiile electorale cu personal diplomatic pus la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe.
Şeful diplomaţiei a mai precizat că Ministerul de Externe a propus Biroului Electoral Central să analizeze dacă este legală înfiinţarea de noi secţii de votare şi să formuleze în scris un răspuns.
Se aşteaptă răspunsul la toate aceste propuneri ale Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul Teodor Meleşcanu a anunţat că va ieşi cu noi precizări.