Reporteri fără Frontiere - În 2022 România a pierdut 8 locuri în indexul global al libertăţii presei
2023 şi 2024 vor aduce mai multă presiune asupra jurnaliştilor de investigaţii şi asupra redacţiilor fără afilieri politice ori economice, se arată în documentul FreeEx Digest, elaborat de ActiveWatch.
Articol de Radio România Actualităţi, 16 Februarie 2023, 00:36
România a pierdut 8 locuri, în 2022, în indexul global al libertăţii presei, publicat de organizaţia Reporteri fără Frontiere, situându-se pe poziţia 56. Presiunile politice, campaniile de discreditare şi ameninţările la adresa jurnaliştilor critici cu puterea sunt printre cauzele care au determinat acest regres, relevă un recent raport ActiveWatch pe aceeaşi temă. Mira Gomboş l-a citit şi a extras o serie de detalii.
Mira Gomboș: Documentul FreeEx Digest, elaborat de ActiveWatch, subliniază că intensificarea mesajelor de ameninţare la adresa integrităţii fizice a jurnaliştilor venite din partea unor politicieni, demnitari, cadre militare sau oameni de afaceri contribuie la un discurs public toxic, care riscă să conducă la normalizarea violenţei împotriva jurnaliştilor. Siguranţa jurnaliştilor a fost în 2022, mai mult ca oricând, un subiect de actualitate şi în România, deşi autorităţile de la Bucureşti nu au demonstrat un interes aparte în acest sens - mai arată raportul ActiveWatch, care dă şi câteva exemple notorii de kompromat şi ameninţare la adresa jurnaliştilor. În iulie 2022, fostul rector şi fostul prorector de la Academia de Poliţie din Bucureşti au fost condamnaţi definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, pentru că l-au determinat pe un poliţist să îi trimită mesaje de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan, cea care a scos în evidenţă fenomenul plagiatului în mai multe lucrări de doctorat ale unor demnitari importanţi. Şi alţi jurnalişti de la publicaţii din Bucureşti şi din ţară au fost filaţi, ameninţaţi şi intimidaţi, uneori de oameni din instituţii de urmărire penală, cu scopul de a împiedica publicarea investigaţiilor la care lucrau. Încrâncenarea politicienilor în relaţia cu jurnaliştii critici şi blatul cu presa finanţată politic nu pot fi decât nişte semnale de alarmă pentru 2023 şi 2024 - se spune în raport. Aceşti ani vor aduce şi mai multă presiune asupra jurnaliştilor de investigaţii şi asupra redacţiilor fără afilieri politice ori economice - este concluzia documentului FreeEx Digest, elaborat de ActiveWatch.