Primul caz de îmbolnăvire cu variola maimuţei în Europa
Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola maimuţei urgență globală de sănătate publică, a doua oară în decursul a doi ani.
Articol de Răzvan Stancu, 16 August 2024, 08:46
Autorităţile din Suedia au confirmat, joi, un prim caz de îmbolnăvire cu variola maimuţei (mpox), o infecție virală care se răspândește prin contact apropiat, transmite Reuters.
Anterior, Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola maimuţei urgență globală de sănătate publică, a doua oară în decursul a doi ani, în urma unui focar din Republica Democratică Congo care s-a răspândit în alte țări.
"Acum și în cursul după-amiezii (joi, nr.), am avut confirmarea că avem în Suedia un caz de tip mai grav de variola maimuţei, cel numit Clade I", a declarat ministrul sănătății și afacerilor sociale, Jakob Forssmed, într-o conferință de presă.
Pakistanul confirmă cel puţin un caz de virus mpox
Ministerul Sănătăţii din Pakistan a confirmat cel puţin un caz de virus mpox la un pacient care s-a întors dintr-o ţară din Golf.
În acest timp, autorităţile de sănătate spun că au detectat trei cazuri de infecție. Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a declarat că este în curs secvențierea cazului confirmat și că nu va fi clar ce variantă de mpox are pacientul până la finalizarea procesului.
O nouă formă a virusului a stârnit îngrijorare la nivel mondial, deoarece pare să se răspândească mai rapid.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent izbucnirea bolii drept o urgență de sănătate publică de interes internațional după identificarea noii variante a virusului.
Simptome:
Mpox (variola maimuței) se manifestă prin febră, o erupție cutanată extinsă și caracteristică, ganglioni limfatici umflați. Este important să se facă distincția între mpox și alte boli, cum ar fi varicela, rujeola, infecțiile cutanate bacteriene, scabia, sifilisul și alergiile asociate cu medicamente.
Perioada de incubație a mpox poate varia între 5 și 21 de zile. Stadiul febril al bolii durează, de obicei, între 1 și 3 zile, cu simptome care includ febră, cefalee intensă, limfadenopatie (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgie (dureri musculare) și astenie intensă (lipsă de energie). Stadiul febril este urmat de stadiul erupției cutanate, care durează între 2 și 4 săptămâni. Leziunile evoluează de la macule (leziuni cu bază plată) la papule (leziuni ferme și dureroase) la vezicule (umplute cu lichid clar) la pustule (umplute cu puroi), urmate de cruste sau coji.
Proporția pacienților care au decedat a variat între 0 și 11% în cazurile documentate, fiind mai mare în rândul copiilor mici. (sursa: OMS)