Preşedintele pentru agricultură din PE cere Comisiei Europene să ia măsuri în privinţa produselelor agricole ucrainene
Consiliul Uniunii Europene a decis că taxele vamale pentru produsele agroalimentare ucrainene rămân suspendate cel puţin până în iunie 2024.
Articol de Radiojurnal, 28 Aprilie 2023, 23:35
Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru ca produsele agricole ucrainene să nu rămână în ţările est-europene prin care ar trebui doar să tranziteze. El mai solicită introducerea de certificate fito-sanitare, parte a documentelor de transport, care să confirme că cerealele ucrainene îndeplinesc standardele europene.
Astăzi, Consiliul Uniunii Europene a decis că taxele vamale pentru produsele agroalimentare ucrainene rămân suspendate cel puţin până în iunie 2024.
Reporter: Cristina Grecu - Decizia de a prelungi accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa Uniunii Europene a fost aprobată în unanimitate de ambasadorii statelor membre, a anunţat preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii. Anterior, premierii din Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi preşedintele Bulgariei au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate pe pieţele din ţările lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor. Fermierii au făcut proteste ample şi uneori s-au luat decizii unilaterale de interzicere temporară importurilor unor produse agroale ucrainene, în special cereale, de către Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria. Comisia Europeană a transmis că acest lucru este permis. Ca o formă de compensaţie pentru pierderile suferite de statele est-europene, Comisia Europeană a suplimentat săptămâna trecută cu 100 de milioane de euro ajutorul precedent de 56,3 milioane de euro pentru agricultori - o picătură într-un ocean al nevoilor, aprecia premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Potrivit comisarului european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, cinci ţări, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, au convenit cu executivul comunitar să renunţe la interdicţiile privind importurile de cereale în schimbul acceptării unor restricţii de la import pentru anumite produse, şi anume grâu, porumb, rapiţă, seminţe şi ulei de floarea-soarelui.