Premierul Marcel Ciolacu a fost primit într-o audienţă privată de Papa Francisc
Referitor la importanţa legăturilor istorice şi culturale care unesc cele două state, guvernul de la Bucureşti a decis să contribuie la lucrările de restaurare a Columnei lui Traian.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 15 Februarie 2024, 19:31
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - "Radiojurnal" - Realizator: Mihaela Mihai - La Roma a avut loc joi o şedinţă comună a guvernelor României şi Italiei, organizată la 13 ani după precedenta reuniune.
Cu această ocazie, premierii Marcel Ciolacu şi Giorgia Meloni au semnat o declaraţie comună privind dezvoltarea parteneriatului strategic consolidat între cele două ţări.
În cadrul vizitei de lucru de două zile la Roma, premierul Marcel Ciolacu a fost primit într-o audienţă privată de Papa Francisc şi a avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii de români din Italia. Transmite corespondentul RRA Elena Postelnicu.
Reporter: Referitor la importanţa legăturilor istorice şi culturale care unesc cele două state, guvernul de la Bucureşti a decis să contribuie la lucrările de restaurare a Columnei lui Traian.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: În spiritul acestor legături istorice, am decis, în calitate de prim-ministru al României, să contribuim la reparaţiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar şi a relaţiilor culturale dintre cele două naţiuni.
Reporter: În şedinţa comună, cei doi lideri s-au concentrat şi pe dimensiunea economică; Italia este al doilea partener comercial al ţării noastre, în vreme ce românii din peninsulă au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care îşi deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme şi întreprinderi individuale.
Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei: Prin summit-ul de astăzi vrem să dăm un nou impuls raporturilor noastre economice şi comerciale. Datele şi rezultatele sunt pozitive, dar cu atât mai mult nu putem să ne oprim aici. Credem că avem un mare potenţial. Credem că la fel strategică este şi colaborarea noastră pe câmpul de securitate energetică. Este important şi sectorul agro-industriei, care se bifurcă cu securitatea alimentară şi identitatea culturală. Deci este un parteneriat tot mai puternic care este destinat să crească.