Ziua Internaţională a Limbii Materne
La 21 februarie este marcată în fiecare an Ziua Internaţională a Limbii Materne, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 21 Februarie 2017, 20:13
La 21 februarie este marcată în fiecare an Ziua Internaţională a Limbii Materne, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală.
UNESCO a proclamat manifestarea în 1999, iar data a fost aleasă pentru că în 1952, în această zi, studenţii care demonstrau pentru recunoaşterea limbii lor materne, bangali, ca limbă naţională a Pakistanului, au fost ucişi de poliţie la Dhaka, astăzi capitala Bangladeshului.
Profesorii şi bibliotecarii atrag atenţia că limba română este tot mai plină de cuvinte împrumutate, cele mai des întâlnite provenind din limba engleză.
Tot mai mulţi tineri utilizează cuvinte în limba engleză în vorbirea curentă, considerând că este la modă să fii 'safe' şi nu în 'siguranţă' sau să spui 'o, my God' în loc de 'o, Dumnezeule'.
Profesorii şi iubitorii literelor consideră situaţia aberantă.
Liviu Gârbea, doctor: "Uitaţi-vă cum se exprimă foarte mulţi din tinerii de astăzi, chiar şi mai puţin tineri.
"Uitaţi-vă la dialogurile care au loc la diverse întâlniri, întruniri ş.a.m.d. Este de speriat! Se vede că nu se mai face limba română, exact aşa cum se vede că a fost desfiinţat învăţământul profesional. Se vede că nu se face gramatică. Este înfiorător! Se plâng profesorii de limbă română şi nu numai".
Cadrele didactice recunosc că limba română a mai fost influenţată, dar nu atât de mult ca şi acum.
Manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Limbii Materne au avut loc, astăzi, la Apşa de Mijloc, în Transcarpatia, unde peste o sută de elevi şi cadre didactice au participat la concursuri literare şi artistice din lirica scriitorilor români.
Ziua a fost marcată şi la Bucureşti la Teatrul de Comedie, prin spectacolul "Blues şi poezie. La Comedie", în care s-au citit poeme scrise în limbile minorităţilor naţionale.