Zeci de parlamentari ieşiţi din partidul pentru care au candidat
Un deputat PP-DD a ridicat la 28 numărul de parlamentari care şi-au părăsit partidul după alegeri. "Traseismul politic" ar putea fi sancţionat de noua Constituţie.
Articol de Mihaela Dragomir, 22 Iunie 2013, 15:06
Deputatul Gheorghe Neţoiu a anunţat vineri că a demisionat din PP-DD şi s-a înscris în UNPR.
El este cel de al 17-lea deputat care părăseşte partidul fondat de Dan Diaconescu.
În decembrie 2012, deputatul Neţoiu declara că "niciun parlamentar de la PP-DD nu va pleca din partid".
"Parlamentarii PP-DD sunt oameni serioşi, altfel de parlamentari, care nu au venit pentru bani sau contracte", a spus Gheorghe Neţoiu, citat de Mediafax.
Gheorghe Neţoiu este om de afaceri şi a mai fost membru UNPR, dar şi al PSD.
În declaraţia făcută pe propria răspundere în calitate de candidat în alegerile parlamentare din 2012, Gheorghe Neţoiu a menţionat că a fost "lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia".
Gheorghe Neţoiu a fost acţionar la cluburile de fotbal Dinamo şi Universitatea Craiova.
A fost condamnat la Curtea de Apel la trei ani de închisoare cu suspendare în aşa-numitul dosar al transferurilor din fotbal.
Dosarul este în continuare în curs de judecare.
"Traseismul politic" în plină expansiune
De la începutul sesiunii legislative, mai mulţi parlamentari şi-au schimbat partidul, cele mai afectate fiind formaţiunile din opoziţie.
În fenomenul migraţiei politice, marele perdant este Partidul Poporului-Dan Diaconescu, care a pierdut 19 parlamentari, dintre care 17 deputaţi într-o singură sesiune parlamentară, în frunte cu liderul de grup, Radu Popa, cinci dintre ei optând pentru Partidul Conservator.
De altfel, grupul care şi-a schimbat cel mai mult structura este cel al deputaţilor PC, al cărui număr a urcat la 18 de la 13, cât număra iniţial.
Pe locul doi la numărul parlamentarilor care au schimbat partidul este PDL, care a pierdut şapte deputaţi şi doi senatori, unde de departe cea mai neaşteptată schimbare a partidului a venit de la Mihai Stănişoară, care a dat funcţia de prim-vepreşedinte PDL şi lider de grup la Camera Deputaţilor pentru cea de vicepreşedinte PNL.
În schimb, grupurile parlamentare ale PSD şi PNL nu şi-au schimbat prea mult structura.
În acest moment, la Camera Deputaţilor activează 14 deputaţi independenţi. Actuala putere dă asigurări că traseismul politic ar putea fi sancţionat de noua Constituţie.
Potrivit unui studiu al Institutului de Politici Publice, în mandatul 2008-2012 numărul migrărilor a depăşit 120.