Votul românilor, "prioritatea zero" pentru PD-L
Statutul şi priorităţile partidului au fost discutate în cadrul şedinţei Consiliului Director.
Articol de Bogdan Mihai, 30 Ianuarie 2010, 20:59
Premierul Emil Boc a declarat că votul românilor pentru unicameralism şi reducerea numărului de parlamentari reprezintă prioritatea zero pentru PD-L, partid care speră să găsească deschidere la PSD şi PNL pentru modificarea Constituţiei în acest sens.
El a făcut declaraţia la finalul întâlnirii liderilor PD-L care a avut loc la Poiana Braşov. "Votul românilor nu se discută, se aplică", a spus Emil Boc.
Preşedintele PD-L a spus că partidul are ca obiectiv îndeplinirea voinţei românilor privind modernizarea statului. El a spus că alte priorităţi sunt Legea reformei sistemului de pensii şi Legea responsabilităţii fiscale, adoptarea ambelor acte legislative fiind necesară în sesiunea parlamentară care începe luni.
Emil Boc a menţionat ca prioritate Legea educaţiei naţionale, adoptată prin proces parlamentar plecând de la proiectul Miclea, şi continuarea Programului Prima Casă. El s-a referit şi la Statutul Minorităţilor, despre care a spus că va reintra în discuţia Parlamentului după întreruperea dezbaterilor în 2007.
Emil Boc a menţionat că PD-L rămâne un partener credibil de guvernare pentru UDMR, Independenţi şi Minorităţi şi că se va cere organizaţiilor judeţene ale democrat-liberalilor să găsească modalităţi de colaborare cu PNŢCD, partid care a susţinut PD-L la alegeri.
Tot în cadrul lucrărilor de la Braşov democrat-liberalii au înfiinţat o comisie care să pregătească alegerile din PD-L din acest an şi să analizeze propunerile de modificare a statutului partidului.
Două dintre propunerile lansate de europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei vizau deschiderea PD-L către societatea civilă şi promovarea internă pe bază de competenţe. Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat după întâlnire că PD-L a fost şi rămâne deschis către societatea civilă.
"Îi invităm pe toţi cei care astăzi mai stau pe tuşă, stau în aşteptare, să intre sau nu în politică. Partidul Democrat-Liberal le spune răspicat: avem nevoie de competenţe în continuare din România, în actul de guvernare, în Partidul Democrat-Liberal.
"Şi am avut deschidere şi în trecut şi iată oameni ca Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, care nu erau membri de partid, au intrat în Partidul Democrat Liberal, au făcut performanţă şi au găsit un loc prielnic de manifestare. În partid se poate discuta orice. Şi vom discuta absolut orice.
"Nimănui nu-i este interzis să facă o propunere, nici o idee nu este respinsă aprioric. Deciziile, însă, se vor lua conform prevederilor statutare, după dezbaterile în partid, iar după ce ele vor fi adoptate ele vor fi obligatorii pentru toţi", a declarat preşedintele PD-L, Emil Boc.
Discuţiile din cadrul şedinţei Colegiului Director s-au centrat si pe redefinirea ideologică a PD-L, vicepreşedintele Sorin Frunzăverde vorbind despre necesitatea schimbării numelui şi a siglei partidului precum şi despre clarificarea doctrinară, spre curentul popular şi eliminarea celui liberal.
El a fost susţinut în argumentaţie şi de europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, adepţi ai acestei schimbări.