Votul prin corespondenţă, prioritate în noua sesiune parlamentară
Atât PSD cât şi PNL au pe lista priorităţilor noii sesiuni parlamentare elaborarea legii privind votul prin corespondenţă.
Articol de Alina Stănuţă, 31 August 2015, 08:01
Mihai Fifor este noul lider al senatorilor PSD, după ce Ilie Sârbu şi-a anunţat retragerea din funcţie.
Discuţiile au avut loc ieri, la Palatul Parlamentului, în cadrul unei şedinţe a social-democraţilor, la care au participat preşedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea, şi premierul Victor Ponta.
În acest weekend, şi liberalii s-au reunit în Bucovina, pentru a-şi discuta priorităţile legislative pentru perioada următoare, mai ales că de mâine, începe o nouă sesiune parlamentară.
Codul Fiscal şi votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora sunt două proiecte importante, pe care atât puterea, cât şi opoziţia declară că le susţin ca priorităţi ale sesiunii parlamentare de toamnă.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, declara aseară, după alegerea lui Mihai Fifor ca nou lider de grup al senatorilor social-democraţi, că este mulţumit de faptul că parlamentarii partidului său susţin ideea sa de a schimba climatul politic, unul bazat pe dialog şi mai puţin pe război politic între putere şi opoziţie.
Liviu Dragnea a adăugat că legea salarizării sau votul prin corespondenţă sunt priorităţile legislative ale PSD.
"S-a văzut la Codul Fiscal că am putut să lucrăm împreună, că ne-am dat seama că e un Cod Fiscal bun pentru România şi că este important ca acest Cod Fiscal să ajungă bunăstare pentru că toţi avem aceeaşi dorinţă. Vom lucra împreună şi la legea salarizării, vom lucra împreună şi la buget şi la votul prin corespondenţă şi la multe alte chestiuni importante. O pace politică în România nu poate să genereze decât dezvoltare", a spus Liviu Dragnea.
Din opoziţie, PNL solicită tuturor partidelor adoptarea până la 1 noiembrie a proiectului de lege privind votul prin corespondenţă pentru românii din diaspora.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, consideră inutilă elaborarea unui nou act normativ, întrucât, spune ea, documentul conţine deja punctele de vedere ale asociaţiilor din diaspora.
"Ar fi păcat să facem paşi înapoi când deja am ars câteva etape prin dezbaterile succesive şi consultările constante, pe care PNL le-a făcut", a declarat Alina Gorghiu.
Pe lângă acest proiect, liberalii mai vizează şi alte acte normative, care se referă la învăţământul profesional sau un nou sistem de redevenţe.
Pe masa de lucru a parlamentarilor se vor mai afla în această sesiune parlamentară de toamnă propunerea legislativă de modificare a Legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice sau propunerea legislativă pentru obţinerea de donaţii în sprijinul dotării şi înzestrării Armatei Române.