Vot în Parlament pentru noul guvern Ponta, "probabil luni"
Premierul Victor Ponta a avut discuţii la Palatul Parlamentului cu liderii politici pe care contează, pe lângă social-democraţi, pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare.
Articol de Cătălin Purcaru, 12 Decembrie 2014, 21:19
În condiţiile în care UDMR a anunţat că va ieşi de la guvernare, liderul PSD, Victor Ponta, contează pe spriijnul reprezentanţilor UNPR, PC şi pe cel parlamentarilor care vor să creeze, alături de Călin Popescu Tăriceanu, noul Partid Liberal Reformator.
Revizuirea Constituţiei şi modificarea legislaţiei electorale se află printre proiectele pe care viitoarea coaliţie vrea să le facă în următorii doi ani.
Guvernul vizează 15 direcţii de acţiune pentru continuarea proiectelor asumate de USL în urmă cu doi ani.
Printre acestea se află dezvoltarea economică, sistemul fiscal, mediul de afaceri şi investiţiile.
Se va pune accent şi pe măsurile sociale sau pentru combaterea evaziunii fiscale, a precizat premierul Victor Ponta.
Sănătatea, educaţia, agricultura, infrastructura de transport şi energia sunt, de asemenea, domenii pe care guvernul le are în vedere în perioada 2015-2016.
Colaborarea cu viitorul preşedinte, "necesară"
Nu a fost uitat nici rolul pe care îl are România în cadrul structurilor europene.
Colaborarea cu preşedintele ales Klaus Iohannis, pentru ca deciziile luate de Consiliul European să fie în favoarea României, reprezintă o altă direcţie de acţiune a guvernului, afirmă premierul Victor Ponta.
"Sper ca începând cu anul viitor, România să aibă, într-adevăr, o poziţie foarte clară, ceea ce nu a avut în ultimii ani, la nivelul Consiliului European şi să poată lua decizii, inclusiv cele referitoare la modul de aplicare a raporturilor între Comisia Europeană şi Guvernul României", spune Victor Ponta.
La nivel parlamentar, coaliţia de guvernare doreşte reluarea discuţiilor pe proiectul de modificare a Constituţiei, Codul Electoral, dar şi o nouă lege a partidelor politice din România.
Votul prin corespondenţă, "în 2015"
Liderul PSD afirmă că anul viitor, sistemul de vot prin corespondenţă sau electronic pentru românii din diaspora ar trebui finalizat.
Mai mult, Victor Ponta doreşte ca aleşii locali şi parlamentarii să poată obţine, prin revizuirea Constituţiei, maximum două mandate consecutive.
În calitate de viitor partener al coaliţiei de guvernare, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că revizuirea Constituţiei trebuie să fie rezultatul unui consens politic.
"Suntem în faţa unui proiect ambiţios, dar serios şi fac un apel la toate partidele parlamentare să ne aşezăm la masă, pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru România şi pentru un viitor suficient de îndelungat, în aşa fel încât să nu ne punem problema la fiecare zece ani a unei noi revizuiri a Constituţiei", spune Călin Popescu-Tăriceanu.
Proiectele pentru următorii doi ani propuse de coaliţia de guvernare trebuie să fie asumate de toţi miniştrii care vor forma viitorul guvern, pentru care va fi cerut votul de încredere al Parlamentului, a ţinut să precizeze premierul Victor Ponta.
Luni, Victor Ponta intenţionează să ceară Parlamentului votului de încredere pentru noua structură şi noua echipă guvernamentală.