Vot favorabil pentru impozitarea pensiilor speciale
Deputații au decis impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității.
Articol de Iulia Gherman, 17 Iunie 2020, 15:09
Pensiile speciale vor fi impozitate.
Deputații au decis impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității.
Astfel diferența de la 2.000 până la 7.000 de lei se va impozita ca și până acum cu 10%, în timp ce pentru sumele care depășesc 7.000 de lei impozitul va fi de 85%.
Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi pentru și unul împotrivă, iar dacă nu este contestat la Curtea Constituțională legea merge la promulgare. Iulia Gherman are detalii.
Reporter: Decizia impozitării progresive a pensiilor speciale a fost luată într-o procedură accelerată prin consensul tuturor grupurilor parlamentare. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la propunerea social-democraților. Fostul ministru al muncii deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că documentul respectă prevederile consutituţionale:
Lia Olguța Vasilescu: Am respectat prevederile din legea pensiilor publice, dar dacă pensia magistratului, parlamentarului sau a cui o fi are o cotă de contribuție de peste 7.000 RON până la acea cotă de contribuție se aplică procentul de 10%. Nu poate nimeni să vină acum și să spună la Curtea Constituțională că i s-a furat vreun drept.
Reporter: Impozitarea pensiilor speciale a fost salutată și de liderul deputaților PNL, Florin Roman:
Florin Roman: Sigur că la ora actuală probabil sunt foarte mulți judecători, foarte mulţi procurori, foarte mulţi şefi din poliţie sau din armată care sunt supărați, dar ceea ce se întâmplă astăzi prin această propunere legislativă este că se face dreptate pentru militari, pentru polițiști, unde discrepanțele între cei care au fost în teatrele de operațiuni și cei care stăteau la birouri, dar aveau grad de general erau imense.
Reporter: Social-democraţii au cerut ca mâine la plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților unde va fi supusă aprobării rectificarea bugetară a Guvernului din luna aprilie să fie modificat și statutul parlamentarilor, astfel încât prevederile proiectului privind impozitarea pensiilor speciale să fie aplicate și aleșilor.
Realizator: Şi tot plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi în unanimitate un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiționată condamnații care execută pedeapsa pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată și exploatarea cerșetoriei.
Proiectul mai mai spune că liberarea condiționată în cazul detenției pe viață poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare.
Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
Recent, un bărbat care a comis cinci crime pentru care fusese condamnat pe viață și care fusese eliberat condiționat anul trecut din pușcărie a incendiat o adolescentă de 17 ani care îl reclamase pentru viol
(RS)