Victor Ponta: "Cota de impozit neschimbată, TVA în scădere"
Programul de guvernare pentru care executivul şi-a asumat răspunderea respectă principiile care au stat la baza bugetului votat anul trecut în decembrie, explică premierul.
Articol de Iulia Gherman, 11 Martie 2014, 20:54
Premierul Victor Ponta şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru programul politic al cabinetului în noua componenţă după ieşirea de la guvernare a liberalilor şi includerea UDMR.
Opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură la adresa cabinetului.
Dacă moţiunea trece, guvernul este demis.
Dacă moţiunea este respinsă, programul prezentat se consideră adoptat.
În linii mari, guvernul garantează minorităţilor naţionale o serie de drepturi şi promite reducerea TVA, impozit diferenţiat şi o regândire a sistemului de pensii, dar numai dacă o vor permite constrângerile financiar-bugetare.
Putem spune aşadar că noul cabinet este ceva mai rezervat în promisiuni ca data trecută.
Premierul Victor Ponta a precizat că programul adoptat de guvern şi trimis Parlamentului în vederea angajării răspunderii respectă principiile care au stat la baza bugetului votat anul trecut în decembrie de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.
"Continuare" a principiilor bugetului votat n decembrie 2013
Guvernul îşi propune să continue aceste politici, a declarat Victor Ponta.
"Cota unică de 16% rămâne în vigoare, iar ca priorităţi, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi scutirea de impozit al profitului reinvestit", spune Victor Ponta.
Faţă de documentul USL, actualul program al guvernului prevede revenirea la o taxă pe valoarea adăugată de 19%, reducerea CAS cu 5% la angajator sau reducerea TVA la produsele agro-alimentare de bază pe măsură ce cadrul fiscal o va permite.
Programul introduce sistemul facultativ de pensii ocupaţionale bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului şi noţiunea de şomaj parţial.
Noul program guvernamental prevede reducerea fenomenului muncii la negru şi întărirea disciplinei fiscale concomitent cu reducerea barierelor şi costurilor administrative pentru angajator cu până la 18% prin crearea cardului de asigurat în sistemul asigurărilor sociale.
Programul PSD-PC-UDMR subliniază necesitatea adoptării legislaţiei care decurge din legea educaţiei naţionale în urma consultării cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlament precum şi sprijinul pentru instituţiile culturale ale minorităţilor.
În document nu mai sunt incluse paragrafele care fac referire la necesitatea revizuirii Constituţiei, dar apar ca obiective descentralizarea şi regionalizarea.
Totodată, programul guvernului prevede mai multe emisiuni bugetate la posturile publice de radio şi televiziunile pentru toate minorităţile în special pentru comunitatea maghiară, direcţii care se regăsesc însă şi în programul USL.