Vicepremierul Liviu Dragnea, trimis în judecată
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu cunoaşte conţinutul dosarului vicepremierului Liviu Dragnea, dar este convins de nevinovăţia acestuia.
Articol de Mădălina Verman, 07 Octombrie 2013, 13:21
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu cunoaşte conţinutul dosarului vicepremierului Liviu Dragnea, dar este convins de nevinovăţia acestuia.
Liderul social democrat, Victor Ponta, consideră că trimiterea în judecată a colegului său de partid reprezintă un dosar politic.
"Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. Solidaritatea noastră a PSD şi a USL este totală şi sunt convins că în instanţă, în faţa judecătorilor, vom dovedi acest lucru", spune Victor Ponta.
Pe de altă parte, opoziţia nu îl mai vrea pe Liviu Dragnea în guvern.
"PDL solicită demisia imediată a acestuia. Ministerul Dezvoltării Regionale are un rol foarte important, /.../ acordul de de parteneriat în structura fondurilor europene şi, dată fiind trimiterea în judecată a acestuia, îi cerem demisia imediată" spune vicepreşedintele PDL Alexandru Nazare.
Un membru al guvernului trimis în judecată poate fi suspendat din funcţie de către preşedinte doar în condiţiile în care este acuzat de infracţiuni săvârşite în legătură cu exercitarea funcţiei sale, se arată în articolul 109 al constituţiei.
Potrivit procurorilor DNA, în dosarul "Fraudă la Referendum" s-a avut în vedere calitatea de secretar general al unui partid, deţinută de Liviu Dragnea, un aspect asupra căruia atrage atenţia şi expertul pe teme de anticorupţie Laura Ştefan.
"Preşedintele nu are dreptul să îl suspende pe ministru din funcţie dacă acesta este trimis în judecată pentru o faptă care nu are legătură cu exercitarea mandatului său de ministru.
"Dacă venim la cazul, astăzi discutat, al vicepremierului Dragnea, dânsul este trimis în judecată pentru o faptă pentru săvârşirea căreia s-a folosit de influenţa pe care o deţinea, ca lider al unui partid politic, deci nu în calitate de membru al Cabinetului. Aşadar, pentru fapta respectivă, chiar dacă este trimis în judecată, nu poate fi suspendat de preşedinte" a afirmat la Radio România Actualităţi, Laura Ştefan.
Dosarul "Fraudă la Referendum", ajunge în instanţă
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată , alături de alte 74 de persoane, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat emis de DNA, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pe 6 septembrie 2012, pentru că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie folosind zece metode, printre care votul multiplu, turismul electoral, falsificarea de semnături.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de Liviu Dragnea, se mai arată în comunicat.
Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din funcţia de şef al Secţiei I din DNA.
Încetarea mandatului procurorului Lucian Papici a survenit miercuri printr-o decizie a procurorului general, Tiberiu Niţu, şi a fost argumentată prin existenţa unor alte propuneri în unele funcţii de conducere.
Premierul Victor Ponta a intervenit însă acuzându-l pe Lucian Papici că ar fi făcut dosare la comandă politică.
Acesta a finalizat recent ancheta în dosarul presupusei fraude la refendumul de anul trecut, dosar în care este implicat vicepremierul Liviu Dragnea.
"Dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice pornite de către Morar, domnul Papici şi toată trupa", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a mai precizat că retragerea delegării lui Lucian Papici din funcţia de şef al Secţiei I din cadrul DNA este firească în condiţiile în care acestuia i s-a terminat mandatul.