Valeriu Stoica:"Identitatea populară a PD-L este asumată"
Vicepreşedintele PD-L vorbeşte despre "dezvoltarea instituţională a partidului".
Articol de Bogdan Isopescu, 29 Ianuarie 2010, 21:10
Liderii PD-L se află în Poiana Braşov, unde are loc sâmbătă reuniunea informală a miniştrilor, secretarilor de stat, preşedinţilor de organizaţii şi parlamentarilor acestei formaţiuni.
Vicepreşedintele PD-L Ioan Oltean a declarat vineri într-o conferinţă de presă că se numără printre cei care susţin necesitatea schimbării numelui şi a siglei partidului, însă nu consideră că acestea sunt probleme urgente care trebuie rezolvate la Braşov.
Cu propuneri de modernizare a partidului a venit şi europarlamentarul Cristian Preda, care consideră că PD-L trebuie să preia din viziunea populară a familiei politice europene din care face parte.
La rândul său vicepreşedintele PD-L, Valeriu Stoica, a ţinut să precizeze pentru Radio România că nu se poate vorbi de o reformă în PD-L, deoarece atât programul politic cât şi statutul sunt în continuare valabile, dar se poate face referire la "dezvoltarea instituţională a partidului".
"Din 2000 s-a pus problema unificării dreptei. În 2003 s-a făcut un prim pas, prin formarea Alianţei "D.A.". Alianţa "D.A." a câştigat alegerile în 2004. În acel moment, PD, care era parte componentă a Alianţei "D.A.", avea un scor electoral de aproximativ 16%. În raport cu acel scor, în prezent, PD-L a dublat suportul electoral.Această dublare a suportului electoral obligă PD-L la o dezvoltare instituţională", a precizat Valeriu Stoica.
Acesta a mai adăugat că acestă creştere a suportului electoral obligă PD-L-ul la cel puţin la două direcţii ale dezvoltării instituţionale: "mai întâi, trebuie să găsim acele formule doctrinare care să permită reprezentarea electoratului de dreapta în întregul lui, a doua direcţie importantă este direcţia instituţională, astfel încâtoamenii noi care vor să intre în politică să-şi găsească locul în PD-L".
"Suntem afiliaţi la Partidul Popular European. Identitatea noastră populară este asumată în mod tranşant. Ca urmare s-ar putea pune doar problema unei concordanţe între această doctrină asumată, doctrina populară, şi denumirea partidului" a precizat Valeriu Stoica.
La începutul acestei săptămâni deputatul Sever Voinescu a spus că PD-L ar trebui să-şi clarifice doctrina, să-şi schimbe sigla, pentru că trandafirii reprezintă un simbol socialist, şi să se numească altfel, respectiv "Partidul Popular".