USL solicită "o anchetă cu privire la scurgerea de informaţii"
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a anunţat marţi că USL a sesizat trei instituţii să demareze o anchetă pe tema scurgerii în presă a interceptărilor în dosarul referendumului.
Articol de Beatrice Brăileanu, 14 August 2012, 16:52
Uniunea Social Liberală a solicitat, prin trei sesizări diferite, ministerului justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi inspecţiei Judiciare începerea unei anchete cu privire la scurgerea de informaţii referitoare la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi la listele electorale pe baza cărora acest scrutin popular s-a desfăşurat, a anunţat marţi europarlamentarul PNL Norica Nicolai, citat Agerpres.
"În dimineaţa acestei zile, USL a sesizat, prin trei sesizări separate, Inspecţia Judiciară, CSM şi ministerul justiţiei.
"Am cerut să se facă o anchetă, pentru că este vorba de abatere disciplinară", a declarat Norica Nicolai.
Norica Nicolai a spus că toată lumea ştie care este sursa scurgerii în presă a acestor informaţii din dosare penale şi a arătat că acest lucru trebuie să înceteze o dată pentru totdeauna, pentru că face rău statutului justiţiei, al magistraţilor implicaţi în aceste acţiuni şi principiilor fundamentale ale Codului Penal.
Europarlamentarul PNL a mai afirmat că aceste documente apărute în presă pot prejudicia adevărul într-o cauză penală şi trimiterea în judecată a unor persoane.
"Scurgerea în presă a acestor stenograme - şi dvs. şi publicul ştiţi foarte bine cine este sursa acestor scurgeri în presă de informaţii din dosare penale - trebuie să înceteze odată pentru totdeauna în România.
"A făcut foarte mult rău statutului justiţiei, statului magistraţilor implicaţi în aceste acţiuni şi principiilor fundamentale ale Codului Penal.
"Urmărirea penală în România este una nepublică iar aceste documente, dezbătute în presă, pot prejudicia aflarea adevărului într-o cauză penală şi trimiterea în judecată a unor persoane şi tragerea lor la răspundere", a mai afirmat europarlamentarul.
"Această situaţie este umilitoare pentru statutul magistraţilor"
Norica Nicolai a adăugat că speră ca CSM să dea curs solicitărilor USL, deoarece această situaţie este "umilitoare" pentru statutul magistraţilor, iar "dacă se încercă mimarea un proces judiciar în beneficiul politic, România încetează să mai fie stat de drept".
Europarlamentarul PNL a spus că interceptările telefonice ar fi trebuit să fie avizate de magistraţii Înaltei Curţi dacă se dorea prelungirea termenului, adăugând că nu au fost prezentate dovezi că acest document "legal şi obligatoriu" există.
"Eu consider că această autorizaţie de interceptare provizorie care, în baza articolului 92 indice 1 din Codul de Procedură Penală, poate fi dat pe 48 de ore de către procurori, trebuie, dacă este cazul şi se conturează săvârşirea unei fapte penale, prelungit printr-o autorizaţie dată de magistraţii Înaltei Curţi în condiţiile legii.
"Or, această autorizaţie nu am auzit să existe. Parchetul ar fi putut să facă publică existenţa acestui document legal, obligatoriu pentru interceptarea în continuare", a apreciat aceasta.
Norica Nicolai a declarat că solicită o clarificare cu privire la rolul Parchetului în acest caz, referindu-se în special la faptul că documentele necesare pentru judecătorii Curţii Constituţionale s-au aflat la Parchet, şi nu la "instituţiile abilitate".
"În ultimele zile am asistat la o acţiune fără precedent, jenantă pentru România în UE - controale la CCR, dosare la CCR, instituţie fundamentală a statului român, şi astăzi constatăm că această Curte trebuie să primească actele unui proces electoral nu de la autorităţile abilitate ale statului, Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central, ci de la Parchet.
"Vrem să ştim foarte clar dacă Parchetul începe să substituie alte instituţii fundamentale ale statului român", a subliniat ea.
Totodată, Norica Nicolai a făcut un apel către toate forţele politice din România pentru un dialog civilizat.
"Fac apel către toate forţele politice interesate ca dialogul în România să capete o tentă civilizată, şi nu una provocatoare.
"Acest dialog trebuie făcut cu bună-credinţă, prin consultarea tuturor factorilor implicaţi şi prin consultarea unei cifre relevante - 7,4 milioane de români care au spus Nu pentru Traian Băsescu", a afirmat europarlamentarul PNL.
Zilele trecute, în presa centrală au apărut mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice dintre foştii miniştri Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, cu privire la organizarea referendumului şi la listele folosite.