USL solicită modificarea legii electorale
Preşedintele PSD a arătat că modificările la legea electorală trebuie să stabilească modul în care se desemnează candidaţii pentru parlament, numărul acestora şi responsabilitatea parlamentarilor. PDL acuză USL de ipocrizie.
Articol de Andrei Şerban, 26 Martie 2012, 19:58
Opoziţia susţine că este de acord să se întoarcă în parlament dacă se va discuta despre modificarea legii electorale.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că motivele pentru schimbarea actualei legi sunt legate de tot ceea ce se întâmplă în cazul deputatului Mihail Boldea, de faptul că, în ultima perioadă, parlamentari condamnaţi penal votează în parlament şi pentru că, prin migraţie politică, parlamentarii au schimbat majoritatea în legislativ.
Liderul PSD a arătat că modificările la legea electorală trebuie să stabilească modul în care se desemnează candidaţii pentru Senat şi Camera Deputaţilor, numărul acestora şi responsabilitatea parlamentarilor.
Victor Ponta a mai arătat că în viitor, în legea electorală, trebuie să existe şi sancţiuni împotriva guvernului.
"Trebuie puse, în viitoarea lege, sancţiuni foarte clare pentru guvern, în măsura în care un loc vacant de parlamentar nu a fost ocupat pentru că guvernul Boc şi după aceea şi guvernul Ungureanu, sigur, în continuare au refuzat să organizeze alegeri", a declarat Victor Ponta.
Propunerea opoziţiei a fost făcută luni şi în cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, aşa cum a declarat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
"De 20 de ani în acest parlament legile electorale au fost elaborate de o comisie parlamentară care a avut un anumit consens în ceea ce a hotărât şi după aceea s-a venit în plen", a spus Mircea Duşa.
PDL acuză opoziţia de ipocrizie
La începutul zilei, PDL a criticat propunerea opoziţiei, iar liderul partidului, Emil Boc, a acuzat-o de ipocrizie şi i-a cerut să se întoarcă în parlament pentru revizuirea Constituţiei.
"Văd că acum USL critică legea electorală existentă. Dar să fim bine înţeleşi: cine a votat actuala lege, care a făcut ca oameni de pe locul doi sau trei să ajungă în parlament? USL, adică PNL şi PSD! Pentru aceasta, avem nevoie să facem revizuirea Constituţiei, să trecem la parlament unicameral cu 300 de parlamentari şi am încheiat acest subiect", a spus Emil Boc.
După şedinţa conducerii, PDL a venit cu o propunere de constituire a unei comisii care să modifice legile electorale.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că această comisie poate chiar să ajungă la un rezultat concret dacă toate partidele parlamentare vor dori cu adevărat să rezolve problemele legate de alegerea şi statutul parlamentarilor.
"Dacă este voinţă politică majoritară, se poate modifica orice. Întotdeauna, orice decizie, dacă există aproape unanimitate categoric poţi să modifici legea în beneficiul tuturor. Noi discutăm, deocamdată, pe legile electorale în condiţiile existente.
"Există o lege electorală, mă refer la alegerile parlamentare. Dacă se modifică asta sau nu se modifică, în ce condiţii, se va stabili", a declarat Mircea Toader.
Şi UDMR a declarat că este de acord cu înfiinţarea unei comisii care să dezbată modificarea legii electorale.
"Sigur că da, ar fi bine să avem această comisie. Este foarte important să vedem cât timp mai avem pentru alegeri parlamentare şi să vedem într-adevăr în această comisie pe cine delegăm, dar vom delega o persoană din partea noastră", a declarat Máté András-Levente, liderul deputaţilor din UDMR.
Marţi va avea loc o primă întâlnire a partidelor politice parlamentare pe tema constituirii comisiei pentru modificarea legii electorale.