USL solicită consultări separate cu preşedinţia
Uniunea Social Liberală îi solicită preşedintelui Traian Băsescu ca întâlnirea cu reprezentanţii opoziţiei să fie separată de întâlnirea cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare.
12 Decembrie 2011, 18:47
USL va participa la consultările cu şeful statului doar dacă acesta acceptă să discute separat cu opoziţia.
Liderii USL au anunţat că îi vor trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care vor fi prezentate condiţiile puse de opoziţie pentru a merge la consultări.
Co-preşedintele USL Crin Antonescu a spus că trebuie să existe o dezbatere corectă asupra elementelor cuprinse în Acordul Interguvernamental de Guvernanţă Fiscală şi asupra obligaţiilor ce decurg din acesta şi nu o discuţie formală.
"Trebuie să ştim cu toţii, politicieni sau simpli cetăţeni, ce are de câştigat România, ce au de câştigat cetăţenii României dintr-un asemenea acord şi, sigur, care sunt obligaţiile pe care în principal clasa politică de astăzi şi din anii următori şi le asumă.
"Considerăm şi noi că este necesar un dialog politic real şi desigur că suntem deschişi unui dialog cu puterea. Nu suntem dispuşi la o formalitate, la o ceremonie caraghioasă în care domnul Băsescu aliniază formal toate partidele de-a valma şi le ţine discursuri", a spus Crin Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, miercuri la o discuţie pe tema concluziilor Summitului Consiliului European din 8-9 decembrie.
Şeful statului declara, vineri, la Bruxelles, că în cursul acestei săptămâni va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că "oricum nu le citeşte nimeni".
Şeful statului a mai declarat că este nevoie de o dezbatere largă şi că speră că şi Parlamentul se va angrena, pentru că nu el nu poate să genereze acest proces larg de unul singur.
Şeful statului a subliniat că una dintre prevederile acordului interguvernamental stabilit la Bruxelles pe care România s-a angajat să-l respecte, se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.