USL şi-a prezentat viziunea de reorganizare administrativă
Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat aleşilor locali ai USL să ceară organizarea de referendumuri judeţene, pentru ca populaţia să hotărască dacă susţine sau nu desfiinţarea actualelor judeţe.
Articol de Dana Georgescu, 11 Iunie 2011, 13:23
Uniunea Social Liberală şi-a prezentat, sâmbătă, propriul program referitor la administraţia publică şi la dezvoltarea regională, după ce, anterior, şi-a prezentat viziunile pentru educaţie şi economie.
Întâlnirea a avut loc la Sala Palatului din Capitală, iar la eveniment au participat câteva mii de aleşi locali.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a adus o serie de critici dure, actualei puteri, pe care o acuză că, prin noua formă de reorganizare, continuă procesul de stăpânire a ţării.
Crin Antonescu spune că, în acest context, USL are de dus un război de "eliberare a ţării" şi că şansa opoziţiei, de a învinge, este unitatea, dar şi curajul de a răspunde şantajului şi ameninţărilor puterii.
Preşedintele PNL a mai spus, într-un limbaj la fel de dur, că PD-L nu mai are un mesaj de promisiuni pentru alegători, ci doar le induce siguranţa că va recâştiga alegerile.
Până la acest moment, în discursul său, dur, de la un capăt la altul, Crin Antonescu nu s-a referit la niciun aspect privind dezvoltarea regională şi administraţia publică.
"Reorganizarea trebuie făcută după model european"
Înaintea discursului lui Crin Antonescu, preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a cerut aleşilor locali ai USL, din ţară, să ceară organizarea de referendumuri judeţene, pentru ca populaţia să hotărască dacă susţine sau nu desfiinţarea actualelor judeţe.
Preşedintelui PSD, Victor Ponta, a susţinut, în cadrul întânirii, idea reorganizării teritoriale şi a adus ca argument faptul că România este dezvoltată inegal, iar obiectivul USL este o alocare bugetară uniformă.
Pentru realizarea acestui deziderat, Victor Ponta a prezentat o formulă de regionalizare, formată din opt zone dezvoltate, dar mai echilibrată, ca suprafaţă, decât varianta propusă de şeful statului.
Alocarea bugetară, pentru dezvoltarea celor opt regiuni, ar fi de doi la sută din PIB.
Din acestea, 50 la sută urmează să meargă la judeţe şi la subdiviziunile administrative ale acestora, iar 50 la sută, la nivelul regional, prin selectarea de proiecte, după modelul european.
Liderul PSD a precizat că reorganizarea trebuie făcută, însă, după un consens politic şi după model european.
"În acest moment, avem regiuni dezvoltate inegal, dezvoltate haotic, şi nu am reuşit exact obiectivul, pentru care Uniunea Europeană a constituit, în toate ţările Europei, regiuni, şi anume, reducerea decalajelor şi o dezvoltare unitară.
"Avem exact ceea ce Uniunea Europeană şi cred că orice român îşi doreşte să nu aibă: un decalaj foarte mare, între veniturile, PIB pe cap de locuitor, în fiecare regiune.
"Modelul european, care trebuie preluat în România, este un model, în care guvernul central rămâne, aşa cum vă spuneam, cu atribuţii de reglementare, de control şi, bineînţeles, de susţinere a ceea ce înseamnă apărare, politică externă, justiţie, dar tot ce ţine de dezvoltare trebuie să meargă mai jos, către regiune, către judeţ şi către localitate", a adăugat Victor Ponta.
În viziunea USL, reorganizarea administrativă implică desfiinţarea ministerului dezvoltării Regionale şi trecerea atribuţiilor şi competenţelor acestei instituţii, de la guvern, către regiuni.
Preşedintele a lansat invitaţia la consultări
Sâmbătă, liderii USL ar putea să anunţe şi dacă vor participa sau nu la consultările cu preşedintele Traian Băsescu, programate pentru 21 iunie şi referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială a României şi la revizuirea Constituţiei.
Şeful statului a explicat, vineri, că procesul de reorganizare administrativ-teritorială ar trebui făcut în etape şi în numele debirocratizării şi al apropierii deciziei, de cetăţean.
Propunerea preşedintelui, către partidele politice, este să ajungă la stadiul de implementare a reorganizării, până la alegerile din 2012.
Tot vineri, secretarul general al PD-L, Ioan Oltean, a anunţat că guvernul îşi va angaja răspunderea, în Parlament, pe legea care vizează reorganizarea administrativ-teritorială în opt judeţe.
"Este un punct de vedere personal", a explicat, însă, ulterior, vicepreşedintele PD-L, Elena Udrea, care a admis că angajarea răspunderii nu a fost încă discutată în coaliţia de guvernare.