USL şi-a lansat programul economic
Programul economic al USL cuprinde 43 de măsuri, printre care reducerea cu 5% a CAS pentru angajator, neimpozitarea profitului reinvestit, crearea de noi locuri de muncă şi impozit diferenţiat între 8 şi 16%.
Articol de Amalia Bojescu, 27 Mai 2011, 16:00
Critică a guvernării şi propuneri economice, vineri, cu prilejul lansării de către Uniunea Social Liberală a propriului program economic.
Printre soluţiile propuse de opoziţie se află revenire la o taxă pe valoare adăugată de 19%, dar şi impozit diferenţiat pe salarii.
Programul economic al USL cuprinde 43 de măsuri ce au în vedere, potrivit reprezentanţilor alianţei, o creştere sustenabilă a veniturilor prin stimularea investiţiilor, încurajarea creării de noi locuri de muncă şi o distribuţie echitabilă a resurselor în cadrul societăţii româneşti.
Cele trei partide din opoziţie au stabilit ca domenii prioritare agricultura, infrastructura, sănătatea, educaţia, politicile sociale, industria şi energia.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, cel care a prezentat programul Uniunii, spunea că obiectivul primordial îl reprezintă crearea de locuri de muncă, un milion până în 2016.
Acest obiectiv poate fi posibil, spunea Victor Ponta, prin reducerea costurilor muncii şi stimularea sectorului privat.
Uniunea propune reducerea cu 5% a CAS pentru angajator, dar şi neimpozitarea profitului reinvestit.
Liderii celor trei partide au reuşit să ajungă şi la o soluţie în ceea ce priveşte sistemul de impozitare, ştiut fiind faptul că PSD dorea o impozitare progresivă a veniturilor, iar liberalii susţineau cota unică.
"O fiscalitate redusă şi un echilibru social pot fi atinse într-un program social-liberal: 8% până la salariul minim pe economie, de 800 de lei, 12% - pentru categoria între 800 şi 1600 şi 16%, se păstrează această cotă, pentru toţi cei care au venituri peste 1600 de lei", a declarat Victor Ponta.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu spunea şi el că soluţia găsită în ceea ce priveşte impozitarea dă posibilitatea şi altor categorii sociale să beneficieze de venituri mai mari.
În plus, liderul liberal a dat asigurări că, dacă va ajunge la guvernare, USL nu va creşte impozitul pe venit peste 16%.
--fb1
El crede că înţelegerea dintre cele două părţi reprezintă un element stimulativ pentru economie.
Şi fostul premier social-democrat Adrian Năstase a apreciat că viziunea USL este bazată pe dialog şi solidaritate.
În plus, afirmă el, este nevoie de stabilitate macroeconomică, stabilitate politică şi pace socială pentru ca acest program să poată fi pus în practică.
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, la rândul său, că, pentru a atinge obiectivele cuprinse în programul economic, este nevoie de două componente: soluţii economice şi voinţă politică.
"Nu e un program care spune că am dori să fie bine şi tot românul să prospere. E un program care face opţiuni şi în privinţa regimului impozitării, şi în privinţa regimului costului muncii, şi în privinţa existenţei unor forme instituţionale, face nişte opţiuni, asumând nişte riscuri, dar o face, pentru că, înţelegem toţi, cei din USL, cel puţin, că, dacă vrem să facem responsabil polică în România, de asta este nevoie acum, cu toate riscurile", a declarat Crin Antonescu.
Programul economic al USL va fi supus dezbaterii publice. USL este deschis dialogului, pentru că, spuneau liderii Uniunii, acest program nu este o dogmă, ci cuprinde un set de măsuri, care pot fi îmbunătăţite