USL îşi trasează priorităţile de guvernare
Întâlnirea conducerii USL s-a concentrat pe temele guvernării printre care proiectul descentralizării, Codul Rutier sau conturarea bugetului pe anul viitor.
Articol de Cătălin Purcaru, 07 Octombrie 2013, 18:53
Liderii partidelor din coaliţia social-liberală de guvernământ s-au întâlnit pentru a detensiona relaţiile, după recentele criticii ale preşedintelui liberal Crin Antonescu la adresa primului-ministru, provocate de schimbarea unor şefi de secţie din DNA.
Cum se ştie, unul dintre cei înlocuiţi este chiar procurorul care a finalizat dosarul referendumului cu Liviu Dragnea trimis în judecată.
Întâlnirea de luni s-a concentrat însă pe temele guvernării printre care proiectul descentralizării, Codul Rutier sau conturarea bugetului pe anul viitor.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că formula de descentralizare reprezintă o urgenţă în construirea bugetului de anul viitor, atât pentru guvern cât şi pentru parlament.
Liderul liberal precizează faptul că mâine într-o nouă şedinţă USL se vor stabili direcţiile judeţene pe care le pierd ministerele.
Cert este faptul că Poliţia Rutieră şi Inspectoratele Şcolare nu sunt luate în calcul.
Premierul Victor Ponta spunea că România nu este pregătită pentru trecerea Serviciului Rutier către Autorităţile Publice Locale.
"Avem sancţiuni foarte dure, ceea ce e bine, dar trebuie să asigurăm şi faptul că nu vor exista abuzuri. Şi atunci un sistem centralizat şi ierarhizat foarte clar ne poate ajuta mult mai mult", spune Victor Ponta.
Dispute privind poliţia rutieră şi serviciile de ordine publică
Iniţial liberali erau nemulţumiţi că proiectul de descentralizare propus de vicepremierul Liviu Dragnea nu a fost discutat în cadrul USL.
Săptămâna trecută, ministrul de interne Radu Stroe se declara împotriva trecerii serviciilor rutiere şi de ordine publică în subordinea primăriilor.
El declara că subordonarea poliţiştilor către primăriile din mediul urban ar putea crea probleme în situaţiile de urgenţă. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că prin discuţii sunt lămurite toate aspectele legate de descentralizare.
"Nu e pe paşi înapoi, pentru că noi nu putem să respingem o iniţiativă a domnului Dragnea pentru că e a domnului Dragnea.
"Domnul Dragnea e colegul nostru, lucrăm împreună la lucru ăsta, nu ştiu, deci nu e vorba de paşi înainte sau înapoi", a spus Crin Antonescu.
Parteneriat cu UE
Acordul de parteneriat cu UE pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 reprezintă o altă prioritate a guvernului.
Premierul Victor Ponta va prezenta marţi în Camera Deputaţilor stadiul actual al proiectului.
Opoziţia critică însă acordul publicat de guvern şi susţine că documentul este unul neprofesionist.
Fostul ministru PDL al transporturilor, Alexandru Nazare, susţine că documentul guvernului este lipsit de strategie.
"În acest acord de parteneriat domnul ministru spune: obiectivul global al acordului este de x% creştere economică şi y% creştere a ocupării forţei de muncă, iar alocările pentru fiecare obiectiv din acest acord sunt trecute iar cu puncte de suspensie", a spus Alexandru Nazare.
În acest context, democrat-liberalii solicită demisia ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici.