USL discută componenţa noului executiv
Premierul desemnat, Victor Ponta, a precizat că vor exista mai multe ministere însă aceste modificări se vor face fără creşterea numărului de angajaţi şi fără mărirea bugetului.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Decembrie 2012, 09:48
Componenţa noului guvern va fi anunţată miercuri, iar noua structură va include mai multe ministere decât în prezent.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a precizat că aceste modificări se vor face fără creşterea numărului de angajaţi şi fără suplimentarea bugetului.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Angela Matei, în primul rând vor fi reorganizate ministerul economiei şi cel al finanţelor.
Victor Ponta a explicat că împărţirea portofoliului finanţelor în două ministere distincte a fost inspirată de modelul francez şi are drept scop eficientizarea activităţii.
De la ministerul economiei se desprinde domeniul energiei, pentru care va fi înfiinţat un nou minister.
Tot la reorganizare va intra şi ministerul educaţiei.
Victor Ponta a apreciat că ar trebui separate de acesta domeniile tineretului şi sportului.
Din ministerul administraţiei şi internelor se va desprinde administraţia şi va exista un minister pentru dezvoltare regională şi administraţie.
Pentru această funcţie Victor Ponta îl propune pe Liviu Dragnea, care ar urma să fie şi unul din cei trei vicepremieri.
Al doilea viceprim-ministru cu portofoliu va aparţine PNL, iar liderul UNPR, Gabriel Oprea, va fi cel de-al treilea vicepremier, însă fără portofoliu.
El va coordona, între altele, apărarea şi internele.
Va exista şi un ministru-coordonator responsabil pentru proiectele de infrastructură de importanţă strategică.
Premierul a dat asigurări că noua configuraţie a guvernului nu va presupune creşterea personalului în structurile centrale şi nici suplimentarea bugetului.
UDMR rămâne în afara guvernării
Consultările politice pentru desemnarea persoanelor care vor fi propuse pentru ministerele viitorului cabinet vor continua miercuri.
După discuţiile de luni s-a stabilit că portofoliile vor fi împărţite între PSD şi PNL, iar UDMR nu va participa la guvernare.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Andrei Şerban, premierul desemnat, Victor Ponta, a precizat că UDMR nu va face parte din viitorul executiv, dar că va colabora cu Uniunea în domeniul minorităţilor naţionale şi pentru modificarea Constituţiei.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a recunoscut că liberalii nu au dorit participarea UDMR la guvernare, dar că apreciază dialogul cu Uniunea.
"Faptul că Partidul Naţional Liberal s-a pronunţat foarte ferm împotriva participării UDMR la guvernare nu e decât politic, în sensul că alegerile au fost câştigate de USL şi facem un guvern monocolor, să-i spun, USL", a declarat Crin Antonescu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Uniunea va vota împotriva guvernului Victor Ponta, că îl apreciază pe acesta, dar că USL nu are nevoie de sprijinul ei.
"Dacă ar fi vorba doar de premier, cu mare plăcere. În aceste condiţii nu cred că este cazul, că au oricum voturile necesare pentru învestitura guvernului", a mai spus Kelemen Hunor.
Tot împotriva executivului Ponta va vota şi PDL.
"Sarcina noastră va fi aceea de a taxa orice deviaţie de la democraţie a puterii", a spus liderul PDL, Vasile Blaga.
Miercuri, PSD şi PNL vor stabili în şedinţe separate persoanele care vor fi propuse pentru ministerele din viitorul executiv USL.