UPDATES: Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, supusă la vot
UPDATE: Sesiunea comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor începe cu citirea textului moţiunii de cenzură.
Articol de Radiojurnal, 27 Iunie 2018, 12:23
UPDATE: ora 14.10- La această oră este programată să înceapă dezbaterea moţiunii de cenzură prin care PNL cere demisia Guvernului Dăncilă.
Redactorul nostru Andrei Şerban se află la Palatul Parlamentului şi este acum în direct cu mai multe informaţii:
Reporter: Bună ziua! Şedinţa nu a început încă. În acest moment în sală se află aproximativ trei sferturi dintre parlamentari şi continuă să intre. Miniştrii nu au sosit în sală, iar în câteva balcoane se află invitaţi.
Sesiunea comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor va începe cu citirea textului moţiunii de cenzură, în care vor fi prezentate motivele pentru care Guvernul Dăncilă trebuie să fie demis, printre care o inflaţie record de 4,5% şi promisiuni neonorate în domeniile transporturi, educaţie şi sănătate.
Va urma apoi punctul de vedere al Executivului, prezentat de premierul Viorica Dăncilă, după care grupurile parlamentare îşi vor susţine punctele de vedere.
UDMR a anunţat astăzi că va participa la dezbateri, după care va parăsi sala de plen, pentru ca PSD şi ALDE să arate că au majoritate.
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat zilele trecute că social-democraţii vor asigura cvorumul necesar, dar nu vor vota şi consideră că moţiunea nu va trece.
Liberalii continuă la această oră negocierile pentru a strânge cât mai multe voturi în favoarea moţiunii de cenzură.
După dezbateri va urma, din nou, punctul de vedere al premierului, după care votul secret cu bile
Știrea inițială
Senatorii şi deputaţii se reunesc, peste o oră, în plen pentru a dezbate şi a supune votului moţiunea de cenzură prin care PNL cere demiterea guvernului Dăncilă.
Parlamentarii UDMR vor ieşi din sală în momentul votului, iar cei din PSD vor asigura cvorumul, dar nu vor vota.
Reporter: Cătălin Purcaru - Demiterea Cabinetului Dăncilă prin moţiune de cenzură este o misiune dificilă pentru opoziţie şi asta deoarece nu dispune de suficiente voturi pentru ca demersul să treacă de parlament.
Moţiunea de cenzură a fost semnată de 152 de senatori şi deputaţi de la PNL, USR şi PMP, iar pentru ca documentul să fie adoptat în legislativ este nevoie de voturile favorabile a cel puţin 233 de parlamentari.
Liberalii nu renunţă însă şi spun că vor negocia până la momentul votului cu alţi parlamentari, inclusiv din coaliţia majoritară, pentru susţinerea moţiunii de cenzură.
Mai mult, liderul PNL, Ludovic Orban, afirmă că toţi senatorii şi deputaţii partidului vor vota la vedere.
De cealaltă parte, parlamentarii din coaliţia PSD-ALDE vor asigura cvorumul, însă nu vor participa la vot.
Liderul social-democrat Liviu Dragnea este convins că demersul opoziţiei va fi respins de parlament. Senatorii şi deputaţii UDMR vor participa la dezbaterile generale pentru a-şi exprima opinia, însă la momentul votului vor părăsi sala de plen, a anunţat preşedintele uniunii, Kelemen Hunor.
Parlamentarii Pro România spun că vor sprijini orice efort de înlocuire al Cabinetului Dăncilă, dar nu sunt de acord ca actualul executiv să fie schimbat cu unul PNL condus de Ludovic Orban.
La ora 14:00 este programată dezbaterea moţiunii de cenzură în plenul reunit.
Documentul a fost citit luni, când iniţiatorii afirmau că, prin măsurile luate, actualul guvern a dus inflaţia la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, iar modificările repetate la Codul Fiscal au bulversat mediul de afaceri.
PNL, USR şi PMP susţin că nu s-au respectat promisiunile făcute, mai ales pentru domenii importante, cum ar fi: transporturile, sănătatea şi educaţia.