UPDATE: Audierea miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul Orban 2
Ministrul Tineretului şi sportului, Ionuţ Marian Stroe, a primit aviz nefavorabil la audierea în cadrul Parlamentului de astăzi cu 10 voturi Pentru, 5 Impotrivă şi 12 abtineri.
Articol de Radiojurnal, 18 Februarie 2020, 12:08
UPDATE: Ministrul Tineretului şi sportului, Ionuţ Marian Stroe, a primit aviz nefavorabil la audierea în cadrul Parlamentului de astăzi cu 10 voturi Pentru, 5 Impotrivă şi 12 abtineri.
UPDATE: Candidatul pentru funcţia de ministru al dezvoltării, Ion Ştefan, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament.
Candidatul pentru funcţia de ministru al dezvoltării, Ion Ştefan, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament. S-au înregistrat 20 de voturi "pentru" respingere, opt "împotrivă" şi şase abţineri. Până la finalul celei de-a doua zile de audieri urmează să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor candidaţii propuşi pentru Sport, Justiţie, Educaţie, Afaceri externe şi Cultură.
UPDATE: Candidatul pentru funcţia de ministru al economiei, Virgil Popescu, a primit aviz favorabil cu 23, de voturi pentru şi 21 împotrivă. Iulian Olescu este la Parlament şi ne oferă detalii, în direct. Bună ziua, Iulian, te ascultăm!
Reporter: Bună ziua! Cele mai discutate și disputate subiecte în cadrul audierii au fost cele legate de situația Elcen şi distribuției agentului termic în capitală, de Compania Națională a Uraniului şi de necesitatea păstrării în țară a ciclului integrat de producție în acest domeniu, de definirea consumatorului vulnerabil şi mai ales de reorganizarea Complexelor Energetice Oltenia și Hunedoara și de variantele de înlocuire a capacităților de producție de energie pe bază de cărbune, inclusiv pe efectele sociale ale acestor procese. La finalul audierii, Virgil Popescu a precizat:
Virgil Popescu: Majoritatea întrebărilor s-au axat în zona energiei, am explicat foarte clar cum vrem să salvăm Complexul Energetic Oltenia, am explicat foarte clar ce vrem să facem la Complexul Energetic Hunedoara, ce vrem să facem la Nuclearelectrica, reactoarele 3 și 4 cu circuite integrat al uraniului. De asemenea, cred că am lămurit o dată și pentru totdeauna că nu dorim să se facă o confuzie între definirea consumatorului vulnerabil și ajutorul pe care orice primărie din țară îl dă locuitorilor pentru subvenția la energie termică, subvenție dată datorită pierderilor mari din rețele. Deci nu are nicio legătură subvenția care se dă și guvernul nu va interzice niciodată această subvenție, cu schema de ajutor a unui potențial consumator vulnerabil, cu definirea acestuia. Eu cred că și votul astăzi, un aviz pozitiv care a fost dat, reflectă spiritul care a fost astăzi în comisiile reunite.
Reporter: Unii parlamentari din cele patru comisii reunite au ținut să remarce că a fost vorba de fapt de o audiere de neînvestire atât timp cât guvernul în exercițiu a anunțat clar că urmărește declanșarea de alegeri anticipate, iar președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, social-democratul Iulian Iancu, a concluzionat ca în loc să se vorbească de anticipate, ar trebui ca întreaga clasă politică să încerce să rezolve problemele economice și sociale ce rezultă din obligația României de a înlocui capacitățile energetice pe bază de combustibil solid cu unele mai prietenoase cu mediul înconjurător./
---Știrea inițială----
Comisiile parlamentare de specialitate continuă astăzi audierea miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul Orban 2.
La această oră, ministrul economiei, Virgil Popescu, răspunde întrebărilor senatorilor şi deputaţilor, el fiind şi cel care a deschis a doua zi a audierilor, din cele trei rezervate acestei proceduri.
Cu detalii acum, în direct, redactorul RRA, Iulian Olescu.
Bună dimineaţa, Iulian, te ascultăm: ulian Olescu: Bună dimineaţa! Audierea a început cu o prezentare a noilor direcţii din programul de guvernare.
Printre priorităţile menţionate de Virgil Popescu se numără promovarea criteriilor de guvernanţă corporativă în companiile din subordinea ministerului, reorganizarea Romarm, o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protejarea consumatorului vulnerabil, listarea Hidroelectrica, însă cu păstrarea controlului statului asupra societăţii, relansarea programului privind energia nucleară, dezvoltarea şi reabilitarea destinaţiilor turistice româneşti, digitalizarea şi măsuri pentru repatrierea forţei de muncă specializată.
Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a precizat că cea mai mare problemă problemă, mai ales în sectorul energiei, este cea a competenţei, a calităţii resursei umane în companiile de stat şi a menţionat un proiect de lege care prevede că cei care urmează a face parte din consilii de administraţie sau adunări generale ale acţionarilor trebuie să aibă minimum şapte ani de expertiză profesională în domeniu.
Printre alte aspecte menţionate de parlamentari se numără cele legate de situaţia Elcen, a Companiei Naţionale a Uraniului, de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, de definirea consumatorului vulnerabil, de reorganizarea complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara.
Procedura adoptată în cadrul audierii este aceea de a se adresa toate întrebările şi abia apoi candidatul propus pentru funcţia de ministru să răspundă. Atât deocamdată, de aici.
Realizator: Mulţumesc, Iulian Olescu. Astăzi vor mai fi audiaţi alţi şase miniştri propuşi să facă parte din Cabinetul Orban 2