Ultimele cifre oficiale ale alegerilor din 9 iunie
Ierarhia partidelor şi a alianţelor politice în urma alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie se păstrează - arată noile rezultate parţiale publicate de Biroul Electoral Central.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 Iunie 2024, 08:44
Ierarhia partidelor şi a alianţelor politice în urma alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie se păstrează - arată noile rezultate parţiale publicate de Biroul Electoral Central.
Alianţa PSD-PNL este câştigătoare, urmată la o diferenţă considerabilă de ceilalţi competitorii politici. Astfel, la scrutinul pentru locale, PSD şi PNL au obţinut circa 70% din voturile exprimate, iar la alegerile europene, aproape 49%.
Reporter: Alina Bordeiaşu - ”În cazul alegerilor europarlamentare au mai rămas de centralizat câteva zeci de secţii de votare, din care doar una în străinătate. Alianţa PSD-PNL este câştigătoare, cu 48,63%, urmată de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 14,94%. Alianţa Dreapta Unită a obţinut un scor de 8,65%, UDMR - 6,51%, iar partidul SOS România, 5,04%. Candidatul independent Nicolae Ştefănuţă a depăşit pragul, cu puţin peste 3% - suficient însă pentru a obţine un mandat de europarlamentar.
Pentru alegerile locale, datele parţiale publicate aseară de Biroul Electoral Central arată că PSD a obţinut cele mai multe mandate de primar, cu un procent de 38,47, urmat de PNL, cu 32,72% şi AUR, cu 6,29%. UDMR are 5,11% iar Alianţa Dreapta Unită, 4,25%.
La Bucureşti, actualul primar general, Nicuşor Dan, a obţinut un nou mandat, iar sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei au fost câştigate la scor strâns de George Tuţă, respectiv Rareş Hopincă, din partea Alianţei PSD-PNL. În sectoarele 3, 4 şi 6, Robert Negoiţă, Daniel Băluţă şi Ciprian Ciucu îşi vor păstra mandatele de primari. La Sectorul 5 s-a impus Vlad Popescu-Piedone, candidatul PUSL.
Şi pentru consiliile locale, la nivel naţional se menţine ierarhia: social-democraţii se află pe primul loc, la o distanţă de aproximativ şapte procente faţă de liberali. Biroul Electoral Central va actualiza în continuare datele privind alegerile din 9 iunie, pe măsură ce sunt centralizate secţiile de votare.”
La Biroul Electoral din Sectorul 1 al Capitalei continuă procesul de primire a proceselor-verbale de la secţiile de votare, iar unii preşedinţi acuză încetineala cu care se desfăşoară predarea documentelor. După încheierea procedurii, Biroul Electoral Sector 1 va analiza solicitarea primarului în funcţie, Clotilde Armand, de renumărare a voturilor pe motiv că s-ar fi comis fraude.
De altfel, ea a anunţat că va depune şi o plângere penală la Parchet împotriva preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, pe motiv că ar fi organizat defectuos alegerile de duminică. O situaţie similară se înregistrează şi la Biroul Electoral Sector 2, unde actualul edil, Radu Mihaiu, susţine că au apărut nereguli şi posibile fraude în procesul de votare şi a cerut renumărarea voturilor./editor Florin Lepadatu/