Ultima decizie privind acuzaţiile de plagiat, "la minister"
Rectorul Universităţii Bucureşti a spus că ministerul educaţiei este singurul îndreptăţit să ia o decizie cu efect juridic în cazul acuzelor de plagiat la adresa premierului.
Articol de Paul Poteraşi, 12 Septembrie 2012, 14:42
Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat miercuri, potrivit Agerpres, că săptămâna viitoare va trimite ministerului educaţiei o scrisoare oficială din partea instituţiei de învăţământ superior prin care va solicita MECTS să ia măsurile legale care se impun, "definitive prin lege", în cazul acuzelor de plagiat la adresa premierului Victor Ponta.
Senatul Universităţii Bucureşti s-a întrunit, miercuri, pentru a lua act de decizia de plagiat a Comisiei de Etică a instituţiei de învăţământ în cazul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.
Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a hotărât pe 20 iulie că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".
"Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", se arăta atunci în raportul Comisiei de Etică.
Potrivit documentelor, tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Victor Ponta arată că au fost de multe ori "copiate fragmente din alte lucrări şi în sucecesiunea în care ele curg în lucrările originale".
Alteori este folosită "tehnica montajului", adică se preiau bucăţi disparate din lucrările surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării coecte", potrivit deciziei comiei de etică.
"Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar şi intenţia şi, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic", mai preciza comisia Universităţii Bucureşti.
Premierul Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este "una politică".
Mai mult Victor Ponta a spus că singura hotărâre pe care o recunoaşte este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).
De asemenea, premierul Victor Ponta a calificat Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti drept una "alcătuită ad-hoc" special pentru el.
"Voi transmite ministerului încă două documente"
După şedinţă de miercuri, rectorul Universităţii Bucureşti a precizat că, în momentul de faţă, ministerul educaţiei este singurul îndreptăţit să ia o decizie cu efect juridic în acest caz.
Mircea Dumitru a afirmat că împreună cu scrisoarea va transmite MECTS două documente.
Un document va conţine punctul de vedere al Comisiei de Etică al instituţiei de învăţământ superior, care consideră că lucrarea de doctorat a premierului Ponta este plagiat.
Rectorul Universităţii Bucureşti a declarat că va mai trimite ministerului şi un raport întocmit de trei jurişti (un profesor al UB şi doi din Franţa, de la Strasbourg şi Sorbona) care susţin de asemenea că lucrarea premierului ar fi plagiat.
"Voi trimite aceste două documente şi ele vor fi însoţite de o scrisoare oficială din partea UB prin care cerem ministerului să ia act de aceste documente şi de dovezile pe care le arătăm şi să ia măsurile legale care se impun.
"Măsurile sunt definitive prin lege", a adăugat rectorul Universităţii Bucureşti.
"Universitatea Bucureşti poate retrage titlul de doctor"
Decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Adrian Cioroianu, a precizat că discuţiile au loc în momentul în care Victor Ponta este demnitar, şi nu în 2003, când a susţinut teza de doctorat.
"Eu personal am sugerat ca Senatul să trimită o notă Consiliului Naţional al ministerului educaţiei, care să ceară aplicarea măsurilor legale. Adică rectorul, cu aprobarea Senatului UB, pot să hotărască retragerea titlului de doctor.
"Adică să se facă o notă de către Senat prin care să se ceară aplicarea legii. Am avut impresia că se bat cap în cap comisiile cu legea.
"În discuţiile de astăzi au fost jurişti care s-au pronunţat că putem să trimitem această decizie a Senatului Universităţii Bucureşti ministerului educaţiei.
"Alţii au spus însă că retragerea titlului de doctor nu poate fi luată decât de către Consiliului Naţional de Etică", a adăugat Adrian Cioroianu.
Pe 19 iulie, Consiliul Naţional de Etică a decis că teza de doctorat elaborată de premierul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice de la acea vreme şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă.
"Nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale", se preciza în raportul CNE.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică susţinea, pe 12 iulie, că singura structură instituţională competentă să se pronunţe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de bună conduită în cazul demnitarilor este Consiliul Naţional de Etică.