UDMR "va continua colaborarea" cu partenerii de guvernare
Preşedintele UDMR, Marko Bela a declarat, cu o zi înainte de alegerile interne din partid, că Uniunea va continua colaborarea cu actualii parteneri de guvernare.
Articol de Petruţa Smântână, 25 Februarie 2011, 15:42
Liderul UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că Uniunea va continua colaborarea cu actualii parteneri de guvernare.
Într-o conferinţă de presă, el a insistat că protocolul încheiat între UDMR şi Uniunea Social Liberală, în judeţul Bihor, nu ar avea impact la nivel naţional, chiar dacă "la încheierea acestui protocol ar fi contribuit şi atitudinea colegilor de coaliţie, din Partidul Democrat-Liberal".
Declaraţiile au loc cu o zi înainte de congresul în care UDMR îşi va alege un alt preşedinte, funcţie pentru care candidează Kelemen Hunor, Peter Eckstein-Kovacs şi Olosz Gergely.
Decizia e aşteptată de putere şi opoziţie, deopotrivă.
La finalul unei campanii din care nu au lipsit acuzaţiile şi criticile, cei trei candidaţi au avut mai multe puncte comune în programele lor, între care reprezentarea maghiarilor în parlament şi adoptarea legilor prioritare pentru comunitate, între care statutul minorităţilor şi regiunile de dezvoltare.
Actuala formulă de guvernare este agreată de cei trei, cu o singură rezervă din partea lui Peter Eckstein-Kovacs, care vorbeşte de o eventuală ieşire de la guvernare în situaţia pierderii electoratului din cauza măsurilor economice nepopulare şi apariţiei riscului rămânerii în afara Parlamentului, în 2012.
Cei trei au o poziţionare asemănătoare şi în ceea ce priveşte viitoarea strategie a UDMR faţă de recent înfiinţata Uniune Social Liberală.
Colaborarea cu PRM, exclusă
Deşi nu exclud dialogul cu opoziţia, colaborarea dintre PSD şi PRM, încheiată săptămâna trecută la nivelul judeţului Ilfov, a făcut ca cei trei să refuze categoric, cel puţin pe termen scurt, o apropiere a UDMR de o construcţie politică din care face parte Partidul România Mare.
"Într-o alianţă unde intră PRM-ul pe uşa din dos, nu ai cum să pregăteşti o apropiere cu PRM-ul, în living", a declarat Kelemen Hunor.
"Nu a venit momentul dialogului cu cei din opoziţie. Mie mi se pare chiar a fi o greşeală chiar şi de a dialoga, în momentul de faţă, în momentul în care PSD încheie alianţe cu PRM-ul", a subliniat Peter Eckstein-Kovacs.
"PSD-ul, acum, s-a aliat şi cu PRM-ul. Nu cred că PRM-ul poate să reprezinte interesele noastre, în niciun caz al maghiarilor din această ţară", a spus Olosz Gergely.
Cu doar două zile înainte de congres, chiar în judeţul Bihor, unde se va desfăşura evenimentul, a fost încheiat un protocol de colaborare, la nivel local, între UDMR, PNL, PC şi PSD.
Există un motiv de dispută între cei trei în privinţa modului în care va fi condusă Uniunea.
Kelemen Hunor propune înfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte politic, persoana agreată fiind Laszlo Borbely, care ar urma să facă echipă cu preşedintele.
Atât Peter Eckstein-Kovacs, cât şi Olosz Gergely resping ideea, pe motiv că această funcţie ar putea diminua puterea viitorului lider al UDMR.
Citiţi interviuri integrale cu cei trei candidaţi la preşedinţia UDRM: Kelemen Hunor, Peter Eckstein-Kovacs şi Olosz Gergely.